Rychlý rybízový koláč na plech s tvarohem a zakysanou smetanou je jemný a vláčný. Rybíz jej skvěle doplní svojí příjemnou pikantní chutí.
Prohlédněte si všechny naše video návody a video recepty na jednom místě.
Rybíz
Rybíz je bobulovina, která se tradičně pěstuje v našich zahradách. Nejlépe se mu daří na slunci a v mírném polostínu. Dozrává obvykle v horkých letních dnech na začátku prázdnin. Pěstujeme keřové nebo stromečkové rostliny. Každoročně provádíme jejich pravidelný řez. Rostliny prosvětlíme a zbavíme je starých výhonů, aby se mohly rozvíjet nové. Rybíz má příjemnou pikantní chuť. Jeho plody využíváme na výrobu marmelád, jamů i šťáv. Skvěle se hodí na přípravu moučníků, dezertů, na rybízový koláč, nepečený dort a další dobroty…
Suroviny
- 600 g červeného rybízu
Těsto
- 350 g hl. mouky
- 5 vajec
- 250 g másla
- 100 g tvarohu
- 180 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 špetka soli
Navrch
- 50 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 80 g cukru krupice
- 400 g zakysané smetany
- 200 g tvarohu
Video recept
Recept na rybízový koláč
Natrháme a očistíme rybíz. Zbavíme jej stopek a propláchneme. Necháme jej vykapat, abychom se zbavili přebytečné tekutiny.
Příprava formy
Připravíme plech na pečení. Vymastíme jej a vysypeme hrubou moukou, nebo vyložíme pečícím papírem.
Těsto
Vyšleháme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a tvarohem. Postupně přidáváme vajíčka (pokaždé jej zašleháme do těsta). Hladkou mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Sypkou směs postupně vmícháme do těsta.
Směs z tvarohu a zakysané smetany
V nové míse nejprve smícháme mléko s pudinkovým práškem, aby se netvořily hrudky. Poté přidáme cukr, zakysanou smetanu a tvaroh. Vše vyšleháme do hladkého krému.
Koláč navrstvíme na plech
Těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na předem připravený plech. Druhou smetanovou vrstvu rozdělíme na těsto jako malé bochánky a rozetřeme. Na závěr na koláč nasypeme připravený rybíz.
Doba pečení
Rybízový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 35 min (vyzkoušíme špejlí). Necháme jej zchladnout, dle chuti pocukrujeme a podáváme. Skvěle chutná s kopečkem šlehačky.
Prohlédněte si naše video recepty a video návody na jednom místě.
Máte na zahradě spoustu rybízu? Máme pro vás tip nejen na rybízový koláč, ale také na výborný nepečený rybízový dort, který rozhodně musíte ochutnat! Pokud máte raději klasický koláč s drobenkou, tak nejlepší recept na těsto a drobenku na ovocný koláč najdete ZDE.
Tvoříte rádi a hledáte inspiraci? Prohlédněte si naše originální DIY návody a nápady. Najdete zde inspiraci na věnce, dekorace a kreativní tvoření po celý rok. Můžete se inspirovat našimi originálními návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti. Prohlédnout si vzory a návody na pletení a háčkování.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky