Zelní šneci. Máte rádi recepty ze zelí a čerstvé domácí pečivo? Můžete to zkombinovat a upéct si výborné zelné šneky. Chutné domácí pečivo ze špaldové mouky, které oživí a doplní vaše domácí menu.
Zelní šneci jsou výborní jej se zelím a kmínem, ale pod chceme, můžeme je „vylepšit“ přidáním slaniny, či sýra.
Suroviny
Těsto
- 500g špaldové celozrnné mouky
- lžička soli
- 30 g droždí
- lžička cukru krupice
- 250 ml vlažné vody
- 2 žloutky
- 100 g másla
Náplň
- máslo na potření
- kmín
- 600 g kysaného zelí
- vajíčko na potření
- (slanina, sýr na posypání)
Video recept
Recept
Do mísy nasypeme mouku a sůl. Do misky nadrobíme droždí, posypeme jej lžičkou cukru a promícháme. Droždí se po chvilce zcela rozpustí. Přidáme vodu, vše promícháme a nalijeme do mísy s moukou a lehce promícháme. Přidáme zbytek vody, žloutky, změklé máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme je na teplém místě vykynout cca 10 – 15 min.
Vykynuté těsto vyndáme na podložku (vál). Těsto podsypeme moukou a vyválíme jej na cca 0,5 cm silný obdélník. Celý plát potřeme přepuštěným máslem, posypeme kmínem a navrstvíme zelí (slaninu) a na delší straně zarolujeme. Nakrájíme ostrým nožem na kolečka cca 3 cm silná. Jednotlivé šneky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Zelné šneky necháme ještě cca 10 min kynout na plechu.
Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C cca 25 min. Cca 10 min před koncem pečení zelné šneky (nebo jen část z nich) posypeme strouhaným sýrem a dopečeme. Necháme zchladnout a můžeme podávat.
Zelní šneci ze špaldové mouky jsou výborné domácí pečivo. Chutnají dětem i dospělým.
Všechny naše video recepty a video návody najdete souhrnně ZDE
Hledáte nové recepty, či inspiraci na zajímavé návody? Prohlédněte si a inspirujte se našimi originálními DIY návody a nápady na kreativní tvoření. Na webu najdete inspiraci a návody na tvoření pro všechna roční období. Můžete se inspirovat našimi originálními návody a nápady na věnce, dekorace a doplňky pro různé příležitosti. Prohlédnout si můžete vzory a návody na pletení a háčkování pro začátečníky i pokročilé. Nezapomeňte vyzkoušet a ochutnat naše další oblíbené domácí recepty.