Vánoční perníčky jsou jedněmi z nejoblíbenějších vánočních cukrovinek po celém světě. Můžeme je vyrobit v různých tvarech. Může to být perníček, hvězdy, stromy, zvířata a mnoho dalších. Dnes se naučíme, jak udělat perníkové těsto, polevu a několik tipů, jak je ozdobit.
Vánoční perníčky recept
- 600g hladké mouky
- 200g medu
- 200g moučkového cukru
- 150g másla
- 2 lžíce kakaa (pro barvu)
- 3 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce mletého perníkového koření (skořice, hřebíček, badyán, anýz…)
- vejce na potření perníčků
Perníčky recept
Prosetou mouku smícháme s kořením a sodou. Přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce. Vše promícháme a pečlivě vypracujeme. Správně propracované těsto na vánoční perníčky je lesklé a vláčné. Nesmí se drobit ani lepit. Pokud se těsto lepí, pomoučíme vál hladkou moukou a ještě propracujeme. Dobře vypracované těsto na vánoční perníčky zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme několik dní odpočívat v lednici.
Pečeme vánoční perníčky
Těsto vyndáme z chladničky alespoň hodinu před pečením, aby získalo pokojovou teplotu. Těsto po částech vyválíme na pláty cca 3 mm, vykrájíme požadované tvary perníčků. Vykrájené perníčky položíme na plech na pečící papír. Mezi jednotlivými perníčky musíme nechat dostatečné mezery. Perníčky zvětšují objem a spekly by se nám. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě (cca 170 °C).
Po vyjmutí z trouby potřeme perníčky ušlehaným vejcem.
Po vychladnutí zdobíme vánoční perníčky polevou.
Poleva na perníčky
- 160 až 200 g moučkového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička Solamylu
- 1 bílek
Poleva na perníčky musí být velmi dobře připravená. Moučkový cukr několikrát prosejeme přes jemné sítko, přidáme k němu Solamyl, bílek a citronovou šťávu. Vše třeme v misce, dokud není poleva na perníčky úplně bílá (cca 30 min). Správná bílková poleva na perníčky se lehce táhne (neteče, ani nekape). Hotová poleva na zdobení perníčků musí být stále přikrytá, aby nám neosychala!
Zdobení perníčků
Zdobení perníčků polevou vyžaduje jistou dávku trpělivosti. Perníčky zdobíme pomocí koupených sáčků se špičkou nebo papírovými kornoutky naplněnými polevou. Pokud se rozhodneme pro vícebarevné zdobení perníčků, musíme mít pro každou barvičku samostatný sáček (kornoutek). Polevu barvíme potravinářskými barvivy.
Z perníkového těsta si můžeme vyrobit nejen vánoční perníčky, ale také krásný adventní věnec z perníku.