Focaccia je výborný italský chléb. Je skvělá na svačinu, pečeme ji na piknik, jako přílohu k zeleninovým salátům i ke grilovanému masu a zelenině. Tato italská focaccia je velmi chutná a vláčná. Sušená rajčata, sýr, olivy a rozmarýn jí dodávají skvělou chuť a vůni.
Focaccia je pečená z jemného bramborového těsta. Je to vlastně velmi chutný slaný koláč. Recept snadno zvládnou i začínající kuchařky. Je potřeba si jen na přípravu vyhradit cca 1 3/4 hod, protože se jedná o kynuté těsto.
Suroviny
- 300 g brambor
- 250 – 300 g hl. mouky
- 4 lžíce olivového oleje extra virgine
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- droždí 20 g
- 200 – 250 ml mléka
- špetka cukru
- sušená rajčata
- olivy
- 200 g čerstvý ovčí nebo kozí sýr typu feta
- rozmarýn (čerstvý nebo sušený)
Focaccia recept
Recept je na jednu focacciu.
Na focacciu použijeme brambory typu „B“. Uvaříme je ve slupce.
Připravíme si kvásek a formu na pečení.
Do misky dáme rozdrobené droždí trochu vlažného mléka a špetku cukru. Na teplém místě necháme kvásek vzejít.
Formu vymažeme nebo ji vyložíme pečícím papírem.
Uvařené brambory ještě horké oloupeme. Rozmačkáme je najemno a osolíme. Na mačkání je nejlepší použít lis na brambory. Přidáme mouku, zbytek mléka, rozmačkaný česnek, olivový olej a vypracujeme vláčné těsto.
Hotové těsto rovnoměrně rozdělíme do formy. Těsto jen lehce nahrubo rozetřeme, příliš je nestlačujeme ani neuhlazujeme. Hotová focaccia pak vypadá krásně rustikálně. Formu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
Těsto nám ve formě krásně nakyne. Do vykynuté focaccie uděláme prsty důlky do nich vložíme olivy, kousky sýra, sušená rajčata a mezi ně dáme větvičky rozmarýnu. Vše do těsta jemně vtlačíme.
Ozdobenou focacciu necháme ještě pár minut nakynout.
Celou focacciu ještě lehce pokapeme olivovým olejem a dáme péct.
Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 200 °C cca 45 min.
Hotová focaccia krásně vypadá a výborně chutná.
Chutnalo vám? Vyzkoušejte také další domácí recepty.
Tvoříte a hledáte inspiraci a originální návody? Zde jsou naše návody na DIY, háčkování a pletení.