Focaccia: recept na italský chléb

Focaccia je výborný italský chléb. Je skvělá na svačinu, pečeme ji na piknik, jako přílohu k zeleninovým salátům i ke grilovanému masu a zelenině. Tato italská focaccia je velmi chutná a vláčná. Sušená rajčata, sýr, olivy a rozmarýn jí dodávají skvělou chuť a vůni.

Focaccia. Focaccia recept Italská focaccia. Italský chléb focaccia. Placka. Bramborová placka. Focaccia sarda. Recept na focacciu. Pizza. Pizza recept. Bramborová pizza. Foccacia. Foccacia recept. Italská foccacia. Recept na foccacia. Fokáča. Fokaca. Fokača recept. Fokača. Italská fokača. Slaný koláč.
Focaccia

Focaccia je pečená z jemného bramborového těsta. Je to vlastně velmi chutný slaný koláč. Recept snadno zvládnou i začínající kuchařky. Je potřeba si jen na přípravu vyhradit cca 1 3/4 hod, protože se jedná o kynuté těsto.

Suroviny

  • 300 g brambor
  • 250 – 300 g hl. mouky
  • 4 lžíce olivového oleje extra virgine
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • droždí 20 g
  • 200 – 250 ml mléka
  • špetka cukru
  • sušená rajčata
  • olivy
  • 200 g čerstvý ovčí nebo kozí sýr typu feta
  • rozmarýn (čerstvý nebo sušený)

Focaccia recept

Recept je na jednu focacciu.

Na focacciu použijeme brambory typu „B“. Uvaříme je ve slupce.

Připravíme si kvásek a formu na pečení.

Do misky dáme rozdrobené droždí trochu vlažného mléka a špetku cukru. Na teplém místě necháme kvásek vzejít.

Formu vymažeme nebo ji vyložíme pečícím papírem.

Uvařené brambory ještě horké oloupeme. Rozmačkáme je najemno a osolíme. Na mačkání je nejlepší použít lis na brambory. Přidáme mouku, zbytek mléka, rozmačkaný česnek, olivový olej a vypracujeme vláčné těsto.

Hotové těsto rovnoměrně rozdělíme do formy. Těsto jen lehce nahrubo rozetřeme, příliš je nestlačujeme ani neuhlazujeme. Hotová focaccia pak vypadá krásně rustikálně. Formu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.

Focaccia. Focaccia recept Italská focaccia. Recept na italský chleba. Italský chleba. Italský chléb focaccia. Recept na focacciu. Foccacia recept. Italská foccacia. Recept na foccacia. Fokáča. Fokaca. Fokača recept. Fokača. Italská fokača. Slaný koláč.
Vykynuté těsto

Těsto nám ve formě krásně nakyne. Do vykynuté focaccie uděláme prsty důlky do nich vložíme olivy, kousky sýra, sušená rajčata a mezi ně dáme větvičky rozmarýnu. Vše do těsta jemně vtlačíme.

Ozdobenou focacciu necháme ještě pár minut nakynout.

Italská focaccia. Focaccia. Focaccia recept. Placka. Bramborová placka. Focaccia sarda. Italský chléb focaccia. Recept na focacciu. Foccacia. Foccacia recept. Italská foccacia. Recept na foccacia. Fokáča. Fokaca. Fokača recept. Fokača. Italská fokača. Slaný koláč. Recept na italský chleba. Italský chleba. Italsky chleb. Domácí italský chleba.
Ozdobíme

Celou focacciu ještě lehce pokapeme olivovým olejem a dáme péct.

Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 200 °C cca 45 min.

Focaccia recept Focaccia. Placka. Bramborová placka. Focaccia sarda. Pizza. Pizza recept. Italská focaccia. Italský chléb focaccia. Recept na focacciu. Foccacia. Foccacia recept. Italská foccacia. Recept na foccacia. Fokáča. Fokaca. Fokača recept. Fokača. Italská fokača. Slaný koláč. Recept na italský chleba. Italský chleba. Italsky chleb. Domácí italský chleba.
Dozlatova upečená

Hotová focaccia krásně vypadá a výborně chutná.

Chutnalo vám? Vyzkoušejte také další domácí recepty.

Tvoříte a hledáte inspiraci a originální návody? Zde jsou naše návody na DIY, háčkování a pletení.

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru