Drobenkový koláč s jablky

Drobenkový koláč je výborný dezert, který máme za chvilku hotový. Pokud hledáte tip na rychlý koláč, určitě jej vyzkoušejte! Zbyla vám jablka? Zde je skvěle zužitkujete. Na drobenkový koláč nepotřebujete žádné těsto! Je jemný, vláčný a výborně chutná.

Jablečný koláč. Jablečné koláče. Rychlý jablečný koláč. Drobenka na koláč. Drobenka recept. Nejlepší drobenka. Drobenkový koláč. Ddrobenkový koláč s ovocem. Drobenková buchta. Buchta na plech. Koláč na plech. Drobenkový koláč s jablky. Jablkový koláč. Recepty na koláč. Sladký koláč. Koláče recepty. Pečení recepty. Pečení recepty sladké. Jablečná drobenka. Žmolenka. Posypka.
Drobenkový koláč

Recept je na formu o průměru 24 cm. Pokud chcete péct větší koláč, třeba na plech, musíte úměrně přidat množství surovin.

Suroviny

Drobenka

  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 100 g jemné krupice
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 rovná lžička kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Jablečné pyré

  • 500 g oloupaných jablek bez jádřinců
  • 30 g cukru
  • asi 3 lžíce vody
  • 2 lžíce rozinek
  • lžíce rumu

Video recept

Drobenka

Drobenka na koláč má různé názvy, říká se jí také žmolenka nebo posypka. Používá se obvykle na posypání a dochucení kynutých koláčů. Drobenka tvoří na povrchu koláče trochu sladkou a jemně křupavou vrstvu.

U našeho receptu je drobenka použita ve dvou vrstvách, jako základ koláče pod jablečný rozvar i jako posypka. Drobenkový koláč je velmi křehký a šťavnatý.

Drobenkový koláč recept

Jablka oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Do hrnce dáme vodu, pokrájená jablka, posypeme je cukrem a podusíme doměkka. Za stálého míchání je rozdusíme na kaši.

Spaříme rozinky, necháme je okapat, smícháme je s rumem a přidáme k jablkům. Pokud je máme předem připravené budou mít výraznější rumovou chuť.

V hrnci lehce rozehřejeme máslo, vmícháme do něj cukr a krupici. Sejmeme z plotýnky a do směsi vmícháme mouku prosátou s kypřícím práškem a špetkou skořice.

Formu vyložíme pomačkaným pečícím papírem. Trochu víc než polovinu drobenkové směsi nasypeme ve stejnoměrné vrstvě do připravené koláčové formy. Pokryjeme ji jablečným pyré promíchaným s rozinkami a rumem. Vršek koláče posypeme zbylou drobenkovou směsí a ještě lehce poprášíme mletou skořicí.

Drobenkový koláč. Jablečný koláč. Výborný. Jablečné koláče. Rychlý jablečný koláč. Úžasný jablečný koláč. Levný jablečný koláč. Sypaný jablečný koláč s drobenkou. Recepty jablečný koláč. Drobenka na koláč. Drobenka recept. Nejlepší drobenka. Ddrobenkový koláč s ovocem. Drobenková buchta. Buchta na plech. Koláč na plech. Drobenkový koláč s jablky. Jablkový koláč. Recepty na koláč. Sladký koláč. Koláče recepty. Pečení recepty. Pečení recepty sladké. Jablečná drobenka. Sypaný koláč. Žmolenka. Posypka.
Drobenkový koláč můžeme dát do trouby

Drobenkový koláč pečeme asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C dozlatova.

Hotový jablečný koláč vyjmeme z formy i s pečícím papírem. Je křehký, bude se nám tak lépe porcovat. Na talířku jej můžeme dozdobit kopečkem šlehačky.

Výborný jablečný koláč. Drobenkový koláč. Jablečné koláče. Rychlý jablečný koláč. Drobenka na koláč. Drobenka recept. Nejlepší drobenka. Úžasný jablečný koláč. Levný jablečný koláč. Sypaný jablečný koláč s drobenkou.  koláč s ovocem. Drobenková buchta. Buchta na plech. Koláč na plech. Drobenkový koláč s jablky. Jablkový koláč. Recepty jablečný koláč. Recepty na koláč. Sladký koláč. Koláče recepty. Pečení recepty. Pečení recepty sladké. Jablečná drobenka. Žmolenka. Posypka. Sypaný koláč.
Jablečný koláč

Chutnal vám drobenkový koláč? Inspirujte se našimi dalšími recepty na výborné dezerty.

Pokud rádi tvoříte, máme pro vás inspiraci, nápady a návody na DIY dekorace a tvoření. Také u nás najdete vzory a návody na pletení a háčkování pro začátečníky i pokročilé.

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru