Zapečená cuketa inspirovaná středomořskou kuchyní je ideální pokrm pro horké letní dny. Pokud v létě dáváte přednost lehkému jídlu, je zapečená cuketa skvělá volba. V následujícím video receptu najdete postup, jak si ji připravit.
Cuketa
Cuketa je jednoletá zelenina s plody podobnými okurce, která se řadí mezi tykve. Každá odrůda má trochu jinou barvu od tmavě zelené po žlutou. Některé mají i jemné proužky. Cukety mají podlouhlé nebo kulaté plody. V létě jich bývá na zahradách dostatek. Kdo cukety pěstuje, tak jistě potvrdí, že je v sezóně často ani nestíhá všechny zpracovat. Plody je třeba hlídat, aby nám nepřerostly. Sklízíme je včas dokud jsou křehké, jemné a šťavnaté. Přerostlé cukety s tvrdou kůrou a semeny již nejsou na vaření vhodné. Cukety mají v kuchyni mnohostranné využití, můžeme je zužitkovat na slané i sladké recepty.
Bezmasé jídlo
Zapečená cuketa je výborné lehké bezmasé jídlo. V kombinaci s rajčaty, cibulí a bylinkami je velmi chutná. Máte-li rádi lehké zeleninové pokrmy, určitě zapečené cukety vyzkoušejte. Je to ideální pokrm pro horké letní dny.
Recept
Cuketa zapečená na způsob ratatouille, chutný recept inspirovaný středomořskou kuchyní. Použijeme mladé křehké cukety, rajčata a bílou i červenou cibuli.
Suroviny
- 1 – 2 mladé cukety
- 1 cibule (šalotka)
- 1 – 2 červené cibule
- 4 – 6 velkých rajčat
- čerstvé bylinky (oregano, tymián)
- olivový olej extra virgin
- sůl
- pepř
- chilli paprička dle chuti
- sýr – feta (balkánský) cca 100 g
Video recept
Příprava
Cukety, rajčata i cibule nakrájíme na stejně silná kolečka. Vše osolíme, opepříme a posypeme bylinkami. Část zeleniny necháme na základ, který připravíme zvlášť.
Základ
Na oleji zpěníme chilli, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, cca 1 – 2 rajčata, část cukety, osolíme, opepříme a podusíme na pánvi. Připravíme si tak výborný základ, který dáme na dno pekáčku (viz. video recept). Na připravenou směs střídavě naskládáme na kolečka nakrájenou a ochucenou zeleninu. Na závěr vše lehce zakápneme olivovým olejem.
Pečení
Zapékáme v troubě vyhřáté na 180°C cca 30 min dozlatova. Před koncem pečení posypeme zeleninu sýrem a ještě cca 10 – 15 min dopečeme.
Servírování
Zapečená cuketa je skvělý lehký bezmasý oběd či večeře. Podává se s opečenými brambory či zeleninovým salátem, výborná je také jako příloha ke grilovanému masu.
Video návody a video recepty najdete souhrnně ZDE
Chutnala vám zapečená cuketa? Můžete ochutnat také slaný cuketový koláč, či sladkou cuketovou buchtu a další recepty. Zajímají vás návody na tvoření? Nechte se inspirovat a vyrobte si vlastní netradiční dekorace podle našich návodů a nápadů. Naleznete zde také DIY návody, nápady na bytové a zahradní dekorace i inspirace na věnce k různým příležitostem po celý rok. Návody, jak vyrobit korpus z proutí, trávy a dalších materiálů. Můžete se inspirovat našimi originálními návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti od jara do zimy. Prohlédnout si vzory a návody na pletení a háčkování nebo vyzkoušet a ochutnat naše oblíbené domácí recepty.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky