Máme pro vás recept na výborný domácí kečup od naší kamarádky Helči. Dělá ho pravidelně každý rok a poskytla nám svůj osvědčený recept. Pokud hledáte skvělý recept na domácí kečup z rajčat, jste na správném místě! Podle tohoto receptu si připravíte sladší, jemně kořeněný kečup, po kterém se jen zapráší.

Domácí kečup může posloužit i jako jedlý dárek k Vánocům i narozeninám. Ocení ho každý milovník jídla. Stačí jen sklenici ozdobit, přidat hezkou jmenovku a dárek máme hotový. Mějte na paměti, že pokud chcete kečup darovat, musíte jej zavařit.
Suroviny
Na 5 menších sklenic (velikost přesnídávky) potřebujeme..
- 1,5 kg domácích sladkých rajčat
- 2 velké sladké cibule
- 1 lžíce třtinové melasy (nebo cukr)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky skořice
- ½ lžičky drceného chilli

Recept na domácí kečup
Rajčata důkladně omyjeme a dáme do velkého hrnce. Zalijeme trochou vody, tak aby bylo zakryté dno a rajčata se nepřipálila.
Přidáme 2 oloupané cibule rozkrájené na čtvrtiny a dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Rozvařenou zeleninu promícháme a přidáme sůl, skořici, chilli a melasu. Povaříme dalších 10 minut a odstavíme.
Směs lehce promixujeme tyčovým mixérem, ale není to nutné. Poté obsah hrnce propasírujeme přes síto. Pokud vám vadí semínka, vezměte si hustší síto, nebo do síta natáhněte řídké plátýnko, například lněné.
Kečup vrátíme do hrnce a vaříme, dokud nezhoustne do požadované hustoty. Nezapomeňte, že po zavaření ještě trošku zhoustne. Můžete také přidat koření nebo melasu (cukr) a kečup dochutit podle svých představ.

Čerstvý domácí kečup vám v lednici vydrží asi dva týdny. Pokud jej chcete skladovat, musíte ho zavařit. V zavařovacím hrnci zvolte program přímo na kečup, nebo si ohlídejte teplotu 80 stupňů.

Hledáte další inspiraci na domácí recepty? Naleznete je zde. Pokud rádi nakládáte, zavařujete či sterilujete, máme pro vás naše oblíbené recepty zde.
TIP!
Pokud je kečup příliš sladký, můžete ho dochutit jablečným octem.