Linecké cukroví je spolu s vanilkovými rohlíčky asi nejoblíbenější vánoční cukroví. Chcete si upéct výborné domácí cukroví? Hledáte nejlepší recept? My pro vás máme náš léty vyzkoušený recept na linecké cukroví od naší babičky. Toto linecké cukroví je hned měkké, nemusíte jej nechávat dlouho odležet.
Pokud chcete upéct dobré linecké, je důležité používat při pečení vždy jen kvalitní suroviny. Kvalitní mouku a máslo. Neméně důležité je to, jak linecké těsto zpracujeme. Příprava těsta je velmi rychlá a dobře se s ním pracuje, nelepí se, snadno se válí a netrhá se.
Suroviny:
- 200 g hl. mouky
- 50 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 1 žloutek
- na potření pikantní rybízová zavařenina
Linecké těsto recept
Linecké těsto je na výrobu velice jednoduché. Není nad to, udělat si vlastní domácí těsto z kvalitních surovin. Na mouce a máslu (min 80% mléčného tuku) se nevyplatí šetřit. Bylo by to na úkor kvality.
Začneme tím, že si v míse smícháme smícháme všechny sypké suroviny, mouku, cukr a přidáme mírně změklé máslo pokrájené na drobné kousky. Všechny suroviny promícháme, přidáme žloutek a rychle vypracujeme hladké těsto.
Hotové linecké těsto zabalíme do potravinářské folie a minimálně 2 hodiny je necháme odpočinout v lednici. Nejlepší je nechat jej odležet přes noc.
Většinou si těsta na vánoční cukroví připravujeme večer na druhý den. Přes noc se nám hezky proleží.
Jak vyválet linecké těsto
Připravíme si pracovní plochu, pečící plechy a vyndáme si těsto z lednice. Z těsta si oddělíme pouze tu část, kterou budeme momentálně zpracovávat a ostatní vrátíme do lednice. Těsto necháme chvilku povolit, aby nám nepraskalo. Válíme jej mezi dvěma pečícími papíry, aby se nám nelepilo a bylo vyválené hezky rovnoměrné. Spodní papír zlehka poprášíme moukou. Těsto rovnoměrně rozválíme na plát silný cca 3 mm.
Po vyválení těsta si vybereme tvořítka, která se nám líbí a začneme s vykrajováním jednotlivých kousků cukroví. U poloviny z nich uprostřed vykrojíme otvor, může to být například kolečko, hvězdička, srdíčko, stromeček apod… Jednotlivé vykrojené kousky cukroví opatrně přenášíme pomocí plochého nože na plech vyložený pečícím papírem. Tvary s otvorem a bez něj pečeme zvlášť.
Linecké cukroví pečeme 6 – 10 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. Záleží na tom, jak silné máte cukroví a jak která trouba peče. Linecké nikdy nenecháváme bez dozoru, peče se opravdu rychle!
Dáváme neustále pozor, aby se nám nespálilo. Hotové cukroví musí být lehce zlatavé, nesmí nám zhnědnout.
Je dobré rozvrhnout si pečení podle tvarů. Kolečka se pečou nejlépe. Složitější a nerovnoměrné tvary, které mají špičaté rohy a tvary s dírkami je lepší péct samostatně a lépe je hlídat. Pečou se rychleji. Špičaté konce dříve tmavnou.
Cukroví necháme na plechu zchladnout. Vychladlé cukroví spojíme marmeládou.
Nakonec části cukroví bez otvoru namažeme oblíbenou marmeládou, navrch položíme odpovídající tvar s dírkou a opatrně spojíme. Příliš netlačíme, aby nám cukroví neprasklo. Můžeme jej ještě lehce poprášit práškovým cukrem.
Skladování lineckého cukroví
Slepené linecké cukroví vložíme do čisté krabice vyložené pečícím papírem Používáme papírové krabice s víkem, skladujeme je v chladu. My skladujeme vánoční cukroví na balkoně a je vždy výborné a vláčné.
Pokud máte rádi linecké cukroví, vyzkoušejte také skvělý linecký koláč plněný jablky. Recept na linecký koláč.
Vyzkoušejte výborné vánoční perníčky.
Inspirujte se návody na originální vánoční dekorace.