Zavařování, nakládání, sterilování

Zavařování, nakládání nebo také sterilování, je jeden ze způsobů uchovávání potravin. Zavařujeme, nakládáme nebo sterilujeme především ovoce, zeleninu a houby. Nakládat můžeme také zelí, sýry, maso nebo ryby.

Zavařování paprik

Zavařování paprik recept. Recept na nakládané kapie. Nakládané kapie recept.
Zavařování paprik

Zavařování, nakládání je způsob, jak si připravit zásoby ovoce a zeleniny na celý rok. Zužitkujeme a dlouhodobě tak uchováme různé plodiny, kterých máme v létě a na podzim nadbytek.

Zavařování okurek

Zavařování okurek recept.
Zavařování okurek recept

Zavařujeme vždy jen čerstvé, kvalitní a čisté produkty, nikoli nahnilé nebo jinak poškozené.Je nutné zavařovat do čistých a suchých sterilizovaných sklenic. Ani sklenice, ani víčka by neměly být poškozené.

Sklenice i víčka důkladně omyjeme v horké vodě, neutíráme je. Necháme je na vzduchu volně oschnout. Rozložíme je na plech a sterilizujeme je v troubě vyhřáté na 100 °C 10 – 15 min. Necháme v troubě zchladnout, abychom se nespálili a plníme do ještě teplých sklenic.

Z téměř všech druhů ovoce zavařujeme různé džemy, marmelády, ovocné kompoty, sirupy, šťávy, povidla, apod.

Zavařování meruněk

meruňkový kompot recept, Zavařování meruněk recept
Zavařování meruněk, meruňkový kompot

Zavařování třešní

třešňový kompot zavařování, kompot třešňový
Zavařování třešní, třešňový kompot

Zeleninu nakládáme vcelku, jako řezy nebo vyrábíme různé zeleninové směsi, jako je třeba čalamáda. Můžeme si také cíleně připravit směsi, které použijeme jako základy pokrmů. Vlastní směsi na omáčky, polévky, k masům, nebo třeba zeleninové lečo.

Nakládaný květák

Nakládaný květák recept
Nakládaný květák recept

Zavařovat můžeme také jednodruhovou zeleninu ve vlastní šťávě, jako například rajčata, která používáme k přípravě omáček nebo polévek. Zavařovat můžeme domácí kečup i různé druhy čatní. Houby nakládáme na kyselo, nebo ve vlastní šťávě, pro přípravu dalších pokrmů. Záleží na tom, co kdo má rád, co komu chutná a co v průběhu roku ve své kuchyni využije.

Rajčata zavařená ve vlastní šťávě

Zavařování rajčat. Zavařování rajčat ve vlastní šťávě. Rajčata zavařená ve vlastní šťávě. Zavařená rajčata. Recepty na zavařování rajčat. Domácí recept.
Recept na rajčata zavařená ve vlastní šťávě s bylinkami

Domácí kečup

Připravte si domácí kečup! Vyzkoušejte náš recept na domácí kečup! Máte na zahrádce přebytek rajčat a přemýšlíte, jak je uchovat? Recept na domácí kečup z rajčat. │recept na nejlepší domácí kečup│recept na domácí kečup│domácí kečup recept│výborný domácí kečup│kečup z rajčat│kečup recept│#kečup #recept
Recept na domácí kečup z rajčat

Domácí utopenci

Utopenci recept. Lak na utopence. Utopenci recepty. Domácí utopenci recept. Recept na utopence ze špekáčků. Domácí utopenci. Skvělý nálev na utopence. Nejlepší utopenci. Recept na utopence. Utopenci nálev.
Nakládané buřty s cibulí

Receptů na zavařování, nakládání existuje nepřeberné množství. Přidáním různých bylinek a koření si každý může vytvořit svou vlastní recepturu a originální chuť.

Zavařování je jednoduchý způsob konzervace, za použití vysokých teplot. Suroviny vložíme do připravených nádob. Zaléváme je horkým nálevem a poté sterilujeme, zavařujeme. Existují různé druhy nálevů. Můžeme zavařovat také suroviny ve vlastní šťávě. Naplněné skleničky se napevno uzavírají víčkem a poté se ponoří na určitou dobu do horké vody. Sterilujeme na doporučenou teplotu a čas. Podle toho co zavařujeme a v jak velkých sklenicích. Základem je docílit předepsané stabilní teploty po stanovenou dobu. Vlivem vysokých teplot dojde ke sterilování, zničení všech škodlivých mikroorganismů a bakterií.

K zavařování využíváme speciálních zavařovacích hrnců s teploměrem, abychom měli jistotu, že jsme docílili požadované teploty. Další možností je zavařování v troubě, záleží na tom, zda máme troubu elektrickou, horkovzdušnou nebo plynovou. Podle toho se mění teplota i délka, potřebná k zavařování, sterilování. 

Zavařené sklenice uchováváme temnu, suchu a chladu. Na místě, kde je stabilní teplota, nejlépe v chladném sklepě.

Během prvního týdne zavařeniny pro jistotu kontrolujeme, zda některá náhodou “neuchází”. Správně vyrobené zavařeniny nám vydrží dlouho.

Je vhodné si sklenice hned po zavařování označit štítkem, abychom měli přehled, co obsahují a kdy přesně byly vyrobeny. Štítek by měl obsahovat název (složení výrobku) a především datum výroby.

TIP!

Nakládané a zavařované produkty navíc využijeme při mnoha příležitostech jako domácí jedlé dárky.

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru