Zavařování meruněk

Zavařování meruněk, je způsob, jak uchovat oblíbené sladké ovoce a připravit si zásobu vitamínů na zimu. Meruňky jsou velmi zdravé a chutné. Doma si meruňky zavaříme bez použití chemických konzervantů. Zavařené meruňky využijeme po celý rok na přípravu mnoha dobrot.

Meruňkový kompot

Výbornou domácí meruňkovou marmeládu si dáme s chutí k snídani. Můžeme jí naplnit domácí koblihy, palačinky nebo jí ozdobit koláče. Meruňkový kompot ocení především děti. Je velmi chutný a voňavý. Dětem jej dáme samotný, se šlehačkou, můžeme jím ozdobit třeba pudink či zmrzlinový pohár, nebo z něj namixujeme výborný meruňkový koktejl. Meruňkový kompot můžeme také použít, jako polotovar na nepřeberné množství receptů, např. meruňkové  knedlíky, koláče, koláčky, buchty, apod.

Zavařujeme jen kvalitní plody. Plesnivé a jinak poškozené musíme vyhodit, vše by se nám od nich zkazilo.

Meruňkový kompot

  • 1 l vody
  • 500 g krystalového cukru 

(Cukr přidáváme podle kyselosti meruněk. Pokud máme plody hodně zralé a sladké meruňky, stačí cukru měně 300 g)

Postup a příprava

Meruňky důkladně omyjeme a vypeckujeme. Naskládáme je do předem připravených sterilizovaných sklenic. 

Svaříme si nálev. 

V jednom litru vody svaříme po dobu cca 5 minut 500 g cukru. Vodu přivedeme k varu, přidáme cukr, necháme jej rozpustit, lehce povařit a máme nálev na kompot hotový. Připravené meruňky zalijeme ještě horkým nálevem a skleničky důkladně uzavřeme. Dobře uzavřené skleničky sterilujeme při 85 °C po dobu 15 až 20 min. Horké sklenice se zavařenými meruňkami vyjmeme z hrnce, položíme je na utěrku dnem vzhůru a necháme je vychladnout.

Sklenice skladujeme na chladném a tmavém místě.

Meruňková marmeláda

  • 1 kg meruněk
  • 50 ml vody 500 g cukru
  • lžíce citronové šťávy

Zralé meruňky důkladně omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na drobné kousky. Připravíme si hrnec dáme do něj 50 ml vody a přivedeme ji k varu. Do vroucí vody přidáme připravené meruňky a necháme je na mírném ohni povařit do měkka. Do změklých meruněk přidáme cukr a citronovou šťávu. Směs vaříme v odkrytém hrnci bez poklice, aby nám co nejdřív zhoustla. Sbíráme pěnu, která se nám navrchu vytvoří. Směs stále lehce promícháváme, aby se nám nepřipálila. Hustou směs zkusíme kápnout na talířek a necháme ji zchladnout, abychom zjistili, zda má již správnou konzistenci. Pokud ne, ještě ji chvíli povaříme.

Hotovou marmeládu plníme do připravených horkých sterilizovaných sklenic, pevně je uzavřeme a necháme zchladnout. Sklenice skladujeme na chladném a tmavém místě.

Prohlédněte si a vyzkoušejte další recepty na zavařování a nakládání.

Meruňky zavařování. Meruňkový kompot. Meruňková marmeláda. Zavařené meruňky. Nálev na zavařování meruněk. Zavařování meruněk recept. Zavařování. Meruňky. Recept.
Zavařování meruněk
Facebook komentáře

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!