6 nejlepších receptů na švestková povidla

Švestková povidla jsou klasika. Povidla jsou jedním z tradičních způsobů, jakými zpracováváme a uchováváme ovoce. Používají se především na koláče, navrch na ozdobu nebo jako náplň. Švestková povidla můžeme dát také jako náplň do knedlíků, buchet, potřít jimi palačinky či lívance, nebo si je dát na snídani s různými druhy pečiva…

Domácí švestková povidla bez cukru. Švestková povidla.na koláč bez cukru. Švestková povidla pečená v troubě. Švestková povidla bez míchání. Zavařování povidel. Domácí povidla Švestková povidla v troubě. Povidlové buchty. Švestková povidla recepty. Povidla. Švestková povidla recept. Povidlová náplň. Povidlo.
Švestková povidla

Povidla vyrábíme ze zralého, až trochu přezrálého ovoce. Můžeme si uvařit nejen švestková povidla, ale také jablková nebo hrušková. Dají se vařit i méně běžná meruňková, špendlíková, rynglová, broskvová, borůvková a další…

Švestková povidla

Jsou ze všech druhů nejvíce trvanlivá. Pokud jsou dobře zpracovaná a uskladněná, bez problému vydrží do příštího roku i déle.

Recept na pravá domácí švestková povidla. Švestková povidla. Švestková povidla v troubě. Švestková povidla recepty. Domácí švestková povidla. Švestková povidla recept. Pečená švestková povidla. Švestková povidla pečená v troubě. Švestková povidla bez míchání. Povidla ze švestek v troubě. Pravá povidla. Řídká švestková povidla. Nejlepší povidla. Tuhá povidla. Dochucení povidel. Recepty povidla. Vaření povidel. Nejlepší povidla v troubě. Švestková povidla bez cukru. Švestková povidla na koláč. Rychlá švestková povidla. Povidla do buchet. Koláč s povidly. Povidlová náplň do kynutých buchet.
Domácí švestková povidla

Pravá švestková povidla bez cukru

  • švestky hodně zralé

Klasická pravá povidla podle receptu našich babiček jsou vlastně jen důkladně rozvařené hodně zralé švestky. Jsou to obyčejná povidla bez cukru a dalších příměsí.

Dobře uskladněná vydrží dlouho. Vyrobíme je tak, že vypeckované švestky rozvaříme za nízké teploty. Změklé švestky propasírujeme nebo nameleme a směs dál pomalu prohříváme. Zahustí se odpařením tekutiny. Hotová jsou když za vařečkou zůstává brázda. Povidla prohříváme v hrnci nebo v troubě při nízké teplotě.

Postaru se také rozvářely celé švestky. Ty se po změknutí propasírují přes cedník ve kterém se pecky zachytí. Dále se stejným způsobem zahřívají do zhoustnutí. Povidla pak mají díky peckám výraznější chuť.

Povidla plníme horká do horkých suchých sterilizovaných sklenic.

Před použitím tato povidla naředíme trochou vody a lehce provaříme. Pro chuť přidáme mleté koření (skořici, badyán, hřebíček) a rum.

Jemná švestková povidla

  • 1 kg švestek
  • 200 g cukru
  • 65 ml octa

Oprané a vypeckované švestky dáme do hliněného hrnku. Nasypeme na ně cukr a nalijeme ocet. Takto je necháme tři dny stát v chladnu. Občas je promícháme. Vaříme za stálého míchání dvě hodiny. Ihned plníme. V hotových povidlech mohou být kousky švestek. Pokud je chceme mít úplně hladká, švestky předem pomeleme.

Povidla z loupaných švestek

  • 1 kg švestek
  • 400 g cukru
  • 3 lž vinného octa nebo šťáva z jednoho citronu
  • 50 -100 g vlašských ořechů

Švestky očistíme, vypeckujeme a oloupeme. Umeleme je na strojku. Pomalu je přivedeme k varu. Přidáme cukr, šťávu z citronu nebo ocet a vaříme asi 15 min. Ihned plníme horké do sklenic. Můžeme před dovařením přidat drobně pokrájené vlašské ořechy.

Domácí recepty na zavařování povidel. Švestková povidla. Švestková povidla v troubě. Švestková povidla recepty. Nejlepší povidla v troubě. Švestková povidla bez cukru. Švestková povidla na koláč. Rychlá švestková povidla. Povidla do buchet. Koláč s povidly. Povidlová náplň do kynutých buchet. Domácí švestková povidla. Švestková povidla recept. Pečená švestková povidla. Švestková povidla pečená v troubě. Švestková povidla bez míchání. Povidla ze švestek v troubě. Pravá povidla. Řídká švestková povidla. Nejlepší povidla. Tuhá povidla. Dochucení povidel. Recepty povidla. Vaření povidel.
Zavařování povidel

Švestková povidla s rumem

  • 3 kg švestek
  • 0,5 kg cukru
  • 125 ml rumu

Očistíme a oloupeme švestky. Umeleme je a vaříme dosti prudce za stálého míchání (!), aby se nepřipálily. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí, až za vařečkou zůstává brázda. Pak přilijeme rum. Ihned plníme horké do sklenic.

Švestková povidla pečená

  • švestky 2 kg
  • cukr krupice 200 g
  • koření

Použijeme hodně zralé až lehce přezrálé švestky. Zbavíme je stopek, omyjeme je a vypeckujeme. Vypeckované švestky umeleme. Dáme je do širokého hrnce nebo pekáče, zakapeme vinným octem nebo citronovou šťávou (asi tak 2 lžíce) a necháme přes noc rozležet. Druhý den vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 5–6 hodin. Hotová povidla promícháme, nalijeme do horkých suchých sterilizovaných sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

Švestková povidla rychlá

  • 1 kg švestek
  • 250 g cukru
  • 60 ml octa
  • koření dle chuti (hřebíček, skořice)

Omyté švestky vyloupáme a pokrájíme je na menší kousky přidáme ocet, cukr a na špičku nože mletý hřebíček nebo skořici. Vaříme 45 minut až hodinu a hned plníme.

Švestková povidla.na koláč. Zavařování povidel. Hrušková povidla. Švestková povidla v troubě. Povidlové buchty. Švestková povidla recepty. Povidla. Jablečná povidla. Domácí švestková povidla. Švestková povidla recept. Povidlová náplň. Povidlo. Jablková povidla. Hrušková povidla recept. Povidla v troubě. Pečená povidla. Jablková povidla recept.
Domácí povidla.

Zavařujete a hledáte nové recepty? Zde jsou naše recepty na zavařování a nakládání.

Recepty na jablečná i hrušková povidla.

Vyzkoušejte také recepty na výborné dezerty, koláče, buchty, vdolky, dorty a další dobroty…

Tvoříte? Máme pro vás inspiraci a návody na DIY dekorace a tvoření. Najdete zde i vzory a návody na pletení a háčkování pro začátečníky i pokročilé.

Facebook komentáře

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!