Jahodový koláč nebo také bublanina je vynikající rychlý moučník. Hledáte-li recept na rychlý jahodový koláč, rozhodně si jej upečte. Jemné těsto a zralé jahody se navzájem skvěle doplňují.
Prohlédněte si naše video recepty a video návody na jednom místě.
Tento jahodový hrnkový koláč je nadýchaný a šťavnatý. Je to výborný lehký moučník pro teplé letní dny, který máte za chvilku hotový. Toto lité těsto obsahuje jen tuk obsažený ve šlehačce, žádný jiný se do něj nepřidává. Bublanina s jahodami, či jiným sezonním ovocem je vynikající a velmi chutná.
Suroviny
- 3 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- ¾ hrnku krupicového cukru
- 1 smetana ke šlehání 250 g
- špetka soli
- 500 g jahod
- lžíce hrubé mouky na obalení jahod
Množství odměřované hrnkem o obsahu 250 ml je na pečící formu o velikosti 20×30 cm.
Recept na jahodový koláč
Jahodový koláč nebo-li bublanina je skvělý rychlý moučník, který pečeme především v létě. Můžeme jej neustále obměňovat, podle toho, jaké ovoce zrovna dozrává. V létě máme k dispozici postupně všechny druhy čerstvého zralého ovoce, každý si může vybrat to, které má nejraději.
Příprava formy
Připravíme si formu na pečení. Vymastíme ji a vysypeme hrubou moukou, nebo ji vyložíme pečícím papírem.
Jahody
Jahody zbavíme stopek i s lístečky. Omyjeme je a necháme okapat a oschnout. Větší jahody rozřízneme napůl. Před tím, než je vložíme do těsta je lehce poprášíme hrubou moukou a jemně promícháme. Moukou obalené jahody nepropadnou ke dnu.
Těsto
Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme šlehačku a hmotu ještě vyšleháme. Nakonec postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Těsto nalijeme do předem připravené formy a poklademe jej jahodami.
Doba pečení
Jahodový koláč pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30 min. Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je těsto hotové. Necháme zchladnout a nakrájíme. Pocukrujeme a můžeme podávat.
Jahodový koláč nebo-li bublanina je velmi chutný letní moučník, který mají rády děti i dospělí. Po zbytek roku se peče z kompotovaných či mražených jahod. Z čerstvých zralých je ale vždy nejlepší!
Pokud chcete ochutnat také nadýchanou piškotovou bublaninu s jahodami nebo jiným ovocem, vyzkoušejte tento výborný babiččin recept.
Prohlédněte si naše video recepty a video návody na jednom místě.
Máte rádi nové zajímavé recepty? Ochutnejte naše oblíbené domácí dezerty a další vyzkoušené recepty. Hledáte inspiraci a návody na tvoření? Na webu najdete inspiraci a návody na tvoření pro všechna roční období. Můžete se inspirovat našimi originálními návody a nápady na věnce, dekorace a doplňky pro různé příležitosti. Prohlédnout si můžete vzory a návody na pletení a háčkování pro začátečníky i pokročilé.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky