Pesto z medvědího česneku je výborné, velmi zdravé a má mnohostranné využití. Už jste jej vyzkoušeli? Je velice snadné si jej doma vyrobit.
Správně vyrobené a uskladněné pesto nám vydrží několik měsíců. Ve srovnání s klasickým kuchyňským česnekem, má medvědí česnek jemnější chuť, není tak aromatický a má větší léčivé účinky. Patří k prvním jarním bylinám, kterými si můžeme pročistit celý organismus.
Pesto z medvědího česneku základní
K výrobě základního pesta potřebujeme čerstvý medvědí česnek, kvalitní olej a trochu soli.
Suroviny
- listy medvědího česneku
- kvalitního olivový olej (extra virgine)
- mořská sůl
Recept
Pesto připravujeme pouze z kvalitního a čerstvého medvědího česneku.
Listy přebereme, očistíme, opereme a osušíme. Poskládáme je do větší vrstvy, aby nám šla práce lépe od ruky a ostrým nožem je najemno nasekáme nebo nakrájíme. Ve větší míse je promícháme s olivovým olejem a lehce posolíme.
Začneme tím, že dno sklenice pokryjeme olejem a potom začneme vrstvit pesto. Sklenici postupně plníme a pesto stlačujeme, abychom vytlačili vzduch. Každou vrstvu lehce zakápneme olejem. Na závěr pesto ještě jednou důkladně stlačíme a povrch uhladíme. Zalijeme extra panenským olivovým olejem a sklenici dobře uzavřeme. Skladujeme v chladnu a temnu.
Základní pesto z medvědího česneku plníme do malých zavařovacích sklenic s dobře těsnícím uzávěrem. Malé sklenice volíme proto, abychom pesto po otevření brzy spotřebovali. Sklenice musí být sterilizované, čisté a suché. Ani sklenice, ani víčka by neměly být poškozené.
Základní pesto používáme všude tam, kde se hodí česneková chuť. Na přípravu pomazánek, dresingů, k dochucování salátů, polévek, příloh, masa, na tousty, topinky … Do teplých jídel je třeba medvědí česnek přidávat až na závěr. Dlouhou tepelnou úpravou bychom zbytečně přišli o výživné látky, cenné vitamíny a minerály, které pesto obsahuje.
Pesto z medvědího česneku na těstoviny
Pro milovníky medvědího česneku je skvělé využít pesto třeba na těstoviny. Připravíte si tak zdravý rychlý oběd doslova za pár minut.
Suroviny
- 120 g listů čerstvého medvědího česneku (sklenička základního pesta)
- 150 ml kvalitního olivového oleje
- mořská sůl a pepř dle chuti
- 50 g parmazánu nebo pecorina
- kdo má rád ostré (čili paprička)
- 50 g loupaných mandlí nebo ořechů (piniových nebo kešu)
Recept
Rozmixujeme olej, nastrouhaný sýr a trochu soli. Pokud nemáme alergii, můžeme přidat ještě mandle nebo oříšky. Přidáme nasekaný medvědí česnek a promícháme. Pokud chceme pesto jemnější tak ještě krátce promixujeme.
Pesto na těstoviny neskladujeme příliš dlouho, protože obsahuje mleté ořechy. Doporučujeme vyrobit si vždy čerstvé. K jeho přípravě můžeme použít čerstvé i zmražené listy medvědího česneku nebo základní pesto. Pokud máme rádi ostré přidáme čili papričku.
Chutnalo vám? Prohlédněte si a vyzkoušejte další domácí recepty.