Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku je výborné, velmi zdravé a má mnohostranné využití. Už jste jej vyzkoušeli? Je velice snadné si jej doma vyrobit. Správně vyrobené a uskladněné pesto nám vydrží několik měsíců. Ve srovnání s klasickým kuchyňským česnekem, má medvědí česnek jemnější chuť, není tak aromatický a má větší léčivé účinky. Patří k prvním jarním bylinám, kterými si můžeme pročistit celý organismus.

Medvědí česnek. Česnek medvědí. Medvědí česnek recepty. Medvědí česnek pesto. Pesto z medvědího česneku recept. Medvědí česnek recept. Medvědí česnek jak uchovat.
Pesto z medvědího česneku

Pesto z medvědího česneku základní

K výrobě základního pesta potřebujeme čerstvý medvědí česnek, kvalitní olej a trochu soli.

Suroviny

  • listy medvědího česneku
  • kvalitního olivový olej (extra virgine)
  • mořská sůl

Recept

Pesto připravujeme pouze z kvalitního a čerstvého medvědího česneku.

Listy přebereme, očistíme, opereme a osušíme. Poskládáme je do větší vrstvy, aby nám šla práce lépe od ruky a ostrým nožem je najemno nasekáme nebo nakrájíme. Ve větší míse je promícháme s olivovým olejem a lehce posolíme.

Začneme tím, že dno sklenice pokryjeme olejem a potom začneme vrstvit pesto. Sklenici postupně plníme a pesto stlačujeme, abychom vytlačili vzduch. Každou vrstvu lehce zakápneme olejem. Na závěr pesto ještě jednou důkladně stlačíme a povrch uhladíme. Zalijeme extra panenským olivovým olejem a sklenici dobře uzavřeme. Skladujeme v chladnu a temnu.

Pesto z medvědího česneku. Medvědí česnek. Česnek medvědí. Medvědí česnek recepty. Medvědí česnek pesto. Pesto z medvědího česneku recept. Medvědí česnek recept. Medvědí česnek jak uchovat.
Základní pesto z medvědího česneku

Základní pesto z medvědího česneku plníme do malých zavařovacích sklenic s dobře těsnícím uzávěrem. Malé sklenice volíme proto, abychom pesto po otevření brzy spotřebovali. Sklenice musí být sterilizované, čisté a suché. Ani sklenice, ani víčka by neměly být poškozené.

Medvědí česnek. Pesto. Pesto z medvědího česneku. Česnek medvědí. Medvědí česnek recepty. Medvědí česnek pesto. Pesto z medvědího česneku recept. Medvědí česnek recept. Medvědí česnek jak uchovat.
Dobrou chuť

Základní pesto z medvědího česneku používáme všude tam, kde se hodí česneková chuť. Na přípravu pomazánek, dresingů, k dochucování salátů, polévek, příloh, masa, na tousty, topinky … Do teplých jídel je třeba medvědí česnek přidávat až na závěr. Dlouhou tepelnou úpravou bychom zbytečně přišli o výživné látky, cenné vitamíny a minerály, které pesto obsahuje.

Pesto z medvědího česneku na těstoviny

Pro milovníky česneku je pesto na těstoviny výborné a velmi zdravé.

Suroviny

  • 120 g listů čerstvého medvědího česneku (sklenička základního pesta)
  • 150 ml kvalitního olivového oleje
  • mořská sůl a pepř dle chuti
  • 50 g parmazánu nebo pecorina
  • kdo má rád ostré (čili paprička)
  • 50 g loupaných mandlí nebo ořechů (piniových nebo kešu)

Recept

Rozmixujeme olej, nastrouhaný sýr a trochu soli. Pokud nemáme alergii, můžeme přidat ještě mandle nebo oříšky. Přidáme nasekaný medvědí česnek a promícháme. Pokud chceme pesto jemnější tak ještě krátce promixujeme.

Pesto z medvědího česneku na těstoviny neskladujeme příliš dlouho, protože obsahuje mleté ořechy. Doporučujeme vyrobit si vždy čerstvé. K jeho přípravě můžeme použít čerstvé i zmražené listy medvědího česneku nebo základní pesto. Pokud máme rádi ostré přidáme čili papričku.

Chutnalo vám? Prohlédněte si a vyzkoušejte další domácí recepty.

Facebook komentáře

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!