Nepečený dort ze zakysané smetany s ovocem je oblíbeným letním dezertem. Skvěle chutná v teplých letních dnech. Nyní nám dozrávají výborné višně a my je použijeme do dnešního receptu. Pikantní chuť višní spolu s polevou z hořké čokolády výborně doplní nepečený dort s piškoty.
Krém ze zakysané smetany:
- 300 g zakysané smetany
- 150 g šlehačky 30%
- 1 – 2 lžíce cukru krupice (podle chuti)
- vanilkový cukr
- cukrářské piškoty (dlouhé)
Višňový rozvar:
- 250 g višní
- 1 lžíce cukru krupice
- 5 lžic vody
- 2 lžíce rumu (nebo griotky)
Čokoládová poleva:
- tabulka kvalitní hořké čokolády
- 75 g smetany
- lžíce rumu
Nejprve vypeckujeme višně a připravíme si višňový rozvar. Do kastrůlku dáme 5 lžic vody, přidáme vypeckované višně, rum nebo griotku dle chuti a lžíci cukru. Vše necháme pomalu probublávat, aby nám višně změkly a celý rozvar se lehce zahustil. Pokud by byl příliš hustý, můžeme jej naředit tochou vody nebo rumu. Hotový rozvar necháme zchladnout.
Připravíme si krém. Nejprve si našleháme šlehačku s krupicovým a vanilkovým cukrem, potom přidáme zakysanou smetanu a ještě vyšleháme.
V misce, ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu se smetanou a rumem a máme hotovou čokoládovou polevu.
Do formy vložíme piškoty. Pokapeme je šťávou z rozvaru a trochou višní. Vše přikryjeme vrstvou krému a dáme druhou vrstvu piškotů, kterou opět pokapeme šťávou a višněmi. Nakonec dáme poslední vrstvu krému. Navrch ozdobíme zbytkem rozvaru a polijeme čokoládovou polevou.
Hotový nepečený dort ze zakysané smetany dáme proležet do lednice. Nejlépe do druhého dne, dort je pak vláčnější.