Domácí rohlíky. Nemáte možnost jít si nakoupit a máte chuť na čerstvé domácí pečivo? Zde je náš vyzkoušený recept na domácí rohlíky. S trochou snahy si vyrobíme výborné domácí pečivo. Upečeme si rohlíky podle svého, buď pouze hladké nebo s posypem. Posyp vybereme každému podle jeho chuti. Zvolit můžeme hrubou sůl, mák, kmín nebo různá semínka.
Domácí rohlíky z polohrubé mouky jsou velmi chutné i druhý den. Je jen potřeba je dobře zabalit, aby neoschly. Pokud nám nějaké vůbec do druhého dne vydrží. Většinou se hned sní. Druhý den si je můžeme dát tak jak jsou, nebo si je lehce rozpéct v troubě. Jsou stále měkké a dobré. Podle tohoto receptu upečeme 20 až 22 rohlíků běžné velikosti.
Bez problému můžeme upéct i menší množství z poloviční dávky, potom musíme množství všech surovin vydělit dvěma.
Recept na domácí rohlíky
Suroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 0,5 l vody
- kostka droždí
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce cukru krupice
- vejce
- posyp – hrubá sůl, mák, kmín, semínka …
- vejce na potření
Jak udělat kvásek
Uděláme si řidší kvásek. Rozdrobíme do misky droždí, promícháme s cukrem, troškou vlažné vody a lžící mouky. Necháme na teplém místě 15 – 20 min vzejít.
Těsto na rohlíky
V míse smícháme mouku, sůl, olej, vajíčko a kvásek. Vodu přidáváme postupně.
Vypracujeme hladké těsto. Necháme je 15 – 20 min kynout, znovu vypracujeme. To opakujeme celkem 3x.
Tvarování rohlíků
Vykynuté těsto rozdělíme na cca 20 bochánků.
Dobře vypracované těsto se vůbec nelepí. Podsypeme je jen zlehka.
Každý bochánek rozválíme na trojúhelník.
Z trojúhelníků srolujeme jednotlivé rohlíky.
Můžeme je nechat rovné, nebo je lehce zahnout.
Hotové rohlíky položíme na plech a necháme je ještě 10 min vykynout.
Našleháme vajíčko a rohlíky potřeme a nakynuté rohlíky jím potřeme.
Posype dle chuti. My máme rádi hodně makové proto mákem nešetříme.
Pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C 12 – 14 min.
Při stáčení rohlíků nám vznikne ten malý konec na závěr. Pokud chcete mít hladké rovné rohlíky, tak je na plech položíme tímto koncem dolů. My máme raději rohlíky trochu rozevřené a křupavé, tak je pečeme tímto koncem nahoru.
Dobrou chuť!
Chutnaly vám domácí rohlíky? Vyzkoušejte i další výborné recepty.
Máte rádi kreativní tvoření a ruční práce? Prohlédněte si a inspirujte se našimi originálními návody.