Borůvkový koláč s drobenkou

Borůvkový koláč je jedním z nejoblíbenějších. Je to výborný koláč s drobenkou z kynutého těsta. Domácí borůvkový koláč je velmi chutný a šťavnatý, pokud jej upečete, jen se po něm zapráší. Toto je nejlepší recept na kynuté těsto na koláče. Recept na těsto je určený na jeden plech.

Kynutý borůvkový koláč. Nejlepší borůvkový koláč. Jemný borůvkový koláč. Borůvkový koláč s drobenkou. Borůvkový koláč na plech. Kynutý koláč na plech. Kynutý koláč s drobenkou. Koláč s drobenkou. Recept na kynutý borůvkový koláč. Koláč z borůvek. Kynutý koláč s borůvkami. Kvásek. Drobenka. Kynuté borůvkové koláče. Kynuté těsto recept. Borůvky. Lesní borůvky. Dezert. Sladký dezert. Recept. Recept na koláč. Recepty. Domácí recepty. Domácí recepty. Videorecept. Videonávod.
Borůvkový koláč

Nejlepší kynutý borůvkový koláč s drobenkou. Tento domácí koláč si můžeme upéct i s jakýmkoli jiným oblíbeným ovocem, nejen s borůvkami.

Video recept

Recept

Příprava není nijak složitá. Je potřeba si vyhradit přibližně dvě hodiny času. Kynutý koláč zvládnou upéct i začínající pekařky. Na kynutý borůvkový koláč používáme zralé lesní borůvky.

Suroviny

  • 200 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 300 g hl. mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 žloutky
  • 30 g másla
  • špetka soli
  • cca 750 g zralých borůvek (nebo jiného ovoce)

Kvásek

Nejprve si připravíme kvásek. Promícháme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky, trochu vlažného mléka. Kvásek necháme na teplém místě vykynout.

Kynuté těsto

Začneme tím, že změklé máslo s cukrem utřeme do pěny. Přidáme žloutky, prosátou mouku, sůl, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto. Hotové, dobře vypracované kynuté těsto je velmi vláčné, jemné a nelepí se. Poprášíme jej moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme je na teplém místě vykynout.

Hotové vykynuté těsto vyválíme a dáme je na připravený vymaštěný a vysypaný plech. Rovnoměrně je poklademe borůvkami a posypeme drobenkou. Ještě chvilku necháme vykynout. Borůvkový koláč s drobenkou pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 °C cca 40 min. Pocukrujeme a necháme zchladnout.

Drobenka, žmolenka, posypka na koláč…

Drobenku připravujeme ze tří surovin v poměru 2 : 1 : 1 – dva díly mouky (hrubé nebo polohrubé), jeden díl másla a jeden díl cukru. Drobenka by měla být drobivá, ne mastná. Můžeme přidat vanilkový cukr, aby koláč pěkně voněl.

Borůvkový koláč. Kynutý borůvkový koláč. Nejlepší borůvkový koláč. Jemný borůvkový koláč. Borůvkový koláč s drobenkou. Borůvkový koláč na plech. Kynutý koláč na plech. Kynutý koláč s drobenkou. Koláč s drobenkou. Recept na kynutý borůvkový koláč. Koláč z borůvek. Kynutý koláč s borůvkami. Kvásek. Drobenka. Kynuté těsto recept. Borůvky. Lesní borůvky. Dezert. Sladký dezert. Recept. Recept na koláč. Recepty. Domácí recepty. Domácí recepty. Videorecept. Videonávod. Kynuté borůvkové koláče.
Výborný borůvkový koláč s drobenkou

Zde si můžete prohlédnout, vyzkoušet a ochutnat i další naše domácí recepty na výborné dezerty.

Tvoříte rádi a hledáte inspiraci? Najdete zde také mnoho originálních nápadů a návodů na jednoduché DIY dekorace pro dům i zahradu. Zajímavé tvoření pro děti i dospělé. Vzory a návody na pleteníháčkování či macramé pro začátečníky i pokročilé…

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru