Kynuté buchty jsou klasika. Tradiční české kynuté buchty zná snad každý. Patří mezi výborné kynuté moučníky s letitou tradicí. Nenajde se u nás snad nikdo, kdo by je neznal. Buchty plníme náplněmi z tvarohu, máku či povidel.
Na výrobu jsou kynuté buchty trochu pracnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Kynuté těsto potřebuje svůj čas a také záleží na tom, kolik vyrábíme náplní.
Suroviny na kynuté těsto
- 500 g hl. mouky
- 50 g cukru
- 2 žloutky
- 60 g másla
- špetka soli
- ¼ l mléka + 2 lžíce
- 20 g droždí
- máslo na vymazání formy
- moučkový a vanilkový cukr na posypání
Kynuté těsto na buchty
Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky, lžíci cukru a trochu vlažného mléka. Necháme na teplém místě vykynout.
Do prosáté mouky přidáme sůl, cukr, vejce, vykynutý kvásek, rozehřáté máslo a vlažné mléko. Vypracujeme vláčné těsto, poprášíme je moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Kynuté buchty s tvarohem
Buchty s tvarohem jsou asi nejoblíbenější. Plníme je tvarohovou náplní.
Tvarohová náplň do buchet
- 250 g měkkého tvarohu (balený v kostce)
- 1 žloutek
- cukr krupice
- rozinky
- rum
Měkký tvaroh promícháme dohladka se žloutkem, cukrem a spařenými rozinkami namočenými v rumu.
Kynuté buchty s povidly
Buchty s povidly jsou u nás snědené vždy jako první. Nejčastěji jsou buchty plněné domácími švestkovými povidly.
Povidlová náplň do buchet
Domácí povidla použijeme bez úprav. Příliš tuhá povidla lehce naředíme lžičkou horké vody nebo trochou rumu.
Kynuté buchty s mákem
Buchty s mákem jsou plněné náplní vyrobenou z mletého máku.
Maková náplň
- 150 g mletého máku
- cca 3 dl mléka
- špetka soli
- špetka mletého hřebíčku a skořice
Mletý mák svaříme v mléce až zhoustne. Přidáme cukr, skořici, hřebíček a špetku soli. Ještě chvilku provaříme a necháme před plněním buchet zchladnout.
Plnění buchet
Vykynuté těsto si rozdělíme na příslušný počet dílů. Z této dávky máme asi 24 větších nebo 30 menších buchet. Z kousků těsta si připravíme placičky. Lehce je rukama roztáhneme. Na ně dáme lžící náplň a uzavřeme.
Buchty uzavřeme důkladně, aby nám náplň nevytekla.
Hotové buchty klademe do vymazaného pekáče spojenou částí dolů. Každou buchtu zvlášť potíráme změklým máslem na povrchu i po stranách.
Buchty naskládáme do vymaštěného pekáče. Skládáme je s mezerami, protože se ještě zvětší.
Necháme je ještě chvíli kynout.
Pečeme je dozlatova cca 25 až 30 min v troubě předehřáté na 180 °C.
Po upečení můžeme potřít mlékem nebo rozehřátým máslem s trochou rumu. Lehce pocukrujeme.
Chutnalo vám? Vyzkoušejte i další výborné recepty…