Vosí hnízda neboli včelí úly jsou stejně jako rumové kuličky výborné a velmi oblíbené nepečené vánoční cukroví. Na rozdíl od rumových kuliček jsou sice poměrně pracné, ale trocha námahy za to stojí. Máme pro vás náš domácí recept. Je to vánoční cukroví, které ze stolu zmizí mezi prvními.
Vosí hnízda jsou považována za příliš pracná. Stačí si ale jen najít správný grif a půjdou nám hezky od ruky. Výsledek stojí za to. Do příprav můžeme zapojit i další členy rodiny a udělat si tak hezký společný večer.
Suroviny
- 250g kulaté piškoty + piškoty na základnu
- 200g cukr moučka
- 140g změklé máslo
- 6 lžic bílého rumu (podle chuti)
- 2 lžíce holandského kakaa
Náplň
- 100g cukr moučka
- 150g změklého másla
- 6 lžic vaječného koňaku (podle chuti)
Recept na vosí hnízda
V míse smícháme všechny suroviny potřebné pro výrobu těsta, rozemleté piškoty, moučkový cukr, změklé máslo, rum a holandské kakao. Vypracované těsto necháme odležet v lednici minimálně 2 hodiny, ale nejlépe přes noc.
V misce vyšleháme cukr s máslem a vaječným koňakem. Náplň do vosích hnízd jsme si připravili také předem, tolik se pak neroztéká a hnízda se lépe plní.
Připravíme si tvořítka na výrobu vosích hnízd. Můžeme si vybrat mezi vyklápěcí formičkou nebo otevírací, kterou používáme v tomto receptu my. Existuje jich mnoho druhů, tvarů a velikostí. V nabídkách obchodů najdeme nejen klasická hnízda, ale také tvary stromečků, sněhuláků nebo zvířátek. Každý si může vybrat tu formičku, která se mu líbí nejvíce. Potřebovat budeme ještě špičku, kterou vytvoříme důlky na náplň.
Lépe se nám bude pracovat se chladnějším těstem. Lépe drží pohromadě a hotová hnízda se z tvořítek lépe vyndavají. Pokud by bylo těsto teplé a příliš měkké, mohly by se při otevření formičky úly trhat.
Tvořítko před každým dalším kouskem vysypeme moučkovým cukrem nebo kakaem. Vezmeme si menší kousek těsta a vmáčkneme jej do formičky tak, aby byla skoro plná.
Uprostřed vytvoříme špičkou důlek na náplň. Po celou dobu držíme formičku pevně zavřenou, aby se uvnitř těsto hezky spojilo a nepotrhalo se při otevírání.
Do cukrářského sáčku si připravíme hotovou náplň. Pokud nemáte doma cukrářský sáček, můžete použít i obyčejný pevnější plastový pytlík s ustřiženou špičkou.
Pokud doma stejně jako my nemáte stojánek na úlky, můžete je plnit rovnou ve formičce.
Poté naplněné hnízdo přiklopíme piškotem, který bude sloužit jako základna.
Nakonec vosí hnízda opatrně vyjmeme z tvořítka. Je možné, že se nám některá cukroví nevyvedou a budou trošku naprasklá, to jim ale na chuti rozhodně neubere.
Vosí hnízda skladujeme v chladu. Před konzumací je necháme pár dní odležet, náplň se pak s těstem krásně spojí.
Vyzkoušejte domácí recepty na skvělé vánoční cukroví, vánočku a vánoční perníčky.
Inspirujte se našimi návody a nápady na originální vánoční dekorace.