Švestkový koláč s drobenkou

Švestkový koláč je jedním z nejoblíbenějších letních dezertů. Proto jsme se rozhodli upéct tento výborný nadýchaný švestkový koláč s drobenkou z kynutého těsta. Koláč je velmi chutný a šťavnatý, pokud jej upečete, jen se po něm zapráší. Toto je nejlepší recept na kynuté těsto na koláče. Recept na těsto je určený na jeden plech.

Švestkový koláč. Koláč s drobenkou. Recept na kynutý švestkový koláč. Koláč ze švestek. Kynutý koláč na plech. Kvásek. Drobenka. Kynuté těsto recept.
Švestkový koláč na plech

Švestkový koláč zvládnou upéct i začínající pekařky, příprava není nijak složitá. Je potřeba si vyhradit přibližně dvě hodiny času a můžeme začít. Na kynutý koláč se švestkami vybíráme sladké zralé a měkké švestky, abychom jej neměli kyselý.

švestkový koláč s drobenkou. Recept na kynutý švestkový koláč. Koláč ze švestek. Kynutý koláč na plech. Kvásek, drobenka, žmolenka, posypka. Kynuté těsto recept.
Švestkový koláč – recept na švestkový koláč s drobenkou

Začneme tím, že si připravíme kvásek. Po vykynutí kvásku vypracujeme vláčné těsto. Než nám vykyne těsto, přichystáme si plech, umyjeme, vypeckujeme švestky a připravíme si drobenku. Předehřejeme si troubu. Na plech si položíme pečící papír a vymažeme jej. Vyválíme si vykynuté těsto a položíme je na plech. Poklademe na něj švestky a posypeme je drobenkou.

Suroviny

  • 200 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 300 g hl. mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 žloutky
  • 30 g másla
  • špetka soli
  • švestky

Kvásek

Kvásek připravíme tak, že promícháme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky, trochu vlažného mléka a necháme jej na teplém místě vykynout.

Drobenka, žmolenka, posypka na koláč…

Drobenka (někdo jí také říká žmolenka nebo posypka) se používá na dokončení kynutých koláčů.

Základní recept na drobenku.

Poměr surovin na drobenku je 2 : 1 : 1 – dva díly mouky (hrubé nebo polohrubé), jeden díl másla a jeden díl cukru. Drobenka by měla být drobivá, ne mastná. Můžeme přidat jeden vanilkový cukr, aby koláč pěkně voněl.

švestkový koláč s drobenkou. Recept na kynutý švestkový koláč. Koláč ze švestek. Kynutý koláč na plech. Drobenka, žmolenka, posypka. Kynuté těsto recept.
Drobenka na švestkový koláč

Kynuté těsto příprava

Změklé máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, prosátou mouku, sůl, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto. Hotové, dobře vypracované kynuté těsto je velmi vláčné, jemné a nelepí se. Poprášíme jej moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme je asi hodinu vykynout na teplém místě.

Hotové vykynuté těsto vyválíme, dáme na plech. Rovnoměrně je poklademe připravenými vypeckovanými švestkami a posypeme drobenkou. Ještě chvilku necháme vykynout a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 40 min.

Švestkový koláč s drobenkou pečeme dozlatova.

švestkový koláč. Recept na kynutý švestkový koláč. Koláč ze švestek. Kynutý švestkový koláč na plech. Drobenka, kvásek. Kynuté těsto recept.
Švestkový koláč s drobenkou

Vyzkoušejte také naše další recepty na skvělé domácí dezerty.

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru