Jablečný koláč s kakaem

Jablečný koláč s kakaem je velmi chutný a vláčný. Dá se říct, že nikdy nezklame. Je to jednoduchý jablkový koláč, který chutná dětem i dospělým. Patří mezi moučníky, které děláme doma nejčastěji a bezkonkurenčně patří mezi nejoblíbenější!

Jablečný koláč – recept

Pokud chcete, aby byl koláč vyšší, použijte kulatou formu s menším průměrem. Jestli máte radši tenčí koláč, těsto vylijeme na plech. Ten buď vymažeme kokosovým olejem a vysypeme hrubou moukou nebo jej můžeme ještě vyložit pečícím papírem.

Suroviny:

  • 300 g nastrouhaných jablek
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 15 lžic oleje
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanil cukr

Začneme tím, že si připravíme formu na pečení. Vymažeme ji kokosovým olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou. Důkladně omyjeme jablka, oloupeme je a nahrubo nastrouháme. Všechny suroviny v míse promícháme. Nakonec vmícháme nastrouhaná jablka.

Hotové těsto nalijeme do vybrané formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 10 min, potom ubereme na 160 °C a dopečeme.

Celkem pečeme cca 40 – 45 min. Když se nám na povrchu koláče vytvoří drobné prasklinky, je jablečný koláč hotový. Ještě pro jistotu zkusíme zkontrolovat uprostřed špejlí, zda je koláč úplně dopečený.

Víkendové pečení – skvělý jablkový koláč

Hotový jablečný koláč pocukrujeme nebo posypeme kakaem a podáváme zrobený šlehačkou.

Milujete sladké a necháte se rádi inspirovat novými recepty? Další domácí recepty na dezerty a jiné pečení naleznete zde.

TIP!

Zkuste namísto posypáním kakaem nebo cukrem na horký koláč namazat domácí marmeládu a posypat jej třeba kokosem nebo ořechy. V minutě máme úplně nový dezert.
Facebook komentáře

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru