Jablečný koláč s kakaem je velmi chutný a vláčný. Dá se říct, že nikdy nezklame. Je to jednoduchý jablkový koláč, který chutná dětem i dospělým. Patří mezi moučníky, které děláme doma nejčastěji a bezkonkurenčně patří mezi nejoblíbenější!

Pokud chcete, aby byl koláč vyšší, použijte kulatou formu s menším průměrem. Jestli máte radši tenčí koláč, těsto vylijeme na plech. Ten buď vymažeme kokosovým olejem a vysypeme hrubou moukou nebo jej můžeme ještě vyložit pečícím papírem.
Suroviny:
- 300 g nastrouhaných jablek
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 15 lžic oleje
- 250 ml mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce rumu
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanil cukr
Začneme tím, že si připravíme formu na pečení. Vymažeme ji kokosovým olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou. Důkladně omyjeme jablka, oloupeme je a nahrubo nastrouháme. Všechny suroviny v míse promícháme. Nakonec vmícháme nastrouhaná jablka.
Hotové těsto nalijeme do vybrané formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 10 min, potom ubereme na 160 °C a dopečeme.
Celkem pečeme cca 40 – 45 min. Když se nám na povrchu koláče vytvoří drobné prasklinky, je jablečný koláč hotový. Ještě pro jistotu zkusíme zkontrolovat uprostřed špejlí, zda je koláč úplně dopečený.

Hotový jablečný koláč pocukrujeme nebo posypeme kakaem a podáváme zrobený šlehačkou.
Milujete sladké a necháte se rádi inspirovat novými recepty? Další domácí recepty na dezerty a jiné pečení naleznete zde.
TIP!
Zkuste namísto posypáním kakaem nebo cukrem na horký koláč namazat domácí marmeládu a posypat jej třeba kokosem nebo ořechy. V minutě máme úplně nový dezert.