Velikonoční beránek z tvarohového těsta. Na Velikonoce každoročně připravujeme nejen sváteční výzdobu, ale také spoustu tradičních dobrot. Mezi ty nejoblíbenější určitě patří velikonoční beránek. Na pečení beránka existuje nespočet receptů a těst. My jsme se tentokrát rozhodli upéct velikonoční beránek tvarohový. Beránek z tvarohového těsta je velmi chutný a vláčný. Pokud jej vyzkoušíte, určitě neuděláte chybu. Přikládáme recept na pečení.
Suroviny:
- 1 měkký tvaroh (250 g)
- 200 g másla
- 10 lžic práškového cukru
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 11 lžic polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 5 lžic mléka
- (kakao)
Dávka je na velkou formu.
Postup:
Ze všeho nejdřív si připravíme formu. Vymažeme ji kouskem másla nebo kokosovým olejem a vysypeme hrubou moukou.
Rozklepneme si vajíčka a oddělíme si žloutky od bílků.
Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Máslo utřeme s cukrem do pěny a přidáme k němu našlehané žloutky. Postupně přidáváme další suroviny, tvaroh, mléko a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Na závěr lehce vmícháme tuhý sníh.
Do poloviny těsta můžeme přidat kakao, potom bude beránek mramorovaný. Záleží na chuti. Někdo má rád s kakaem, jiný ne.
Tvarohové těsto opatrně vlijeme do předem připravené, vymazané a vysypané formy.
S formou pohybujeme opatrně, moc s ní neklepeme, aby nám těsto zůstalo nadýchané a „nesrazilo“se.
Formu vložíme do trouby rozpálené na 180° C. Po chvíli (cca deseti minutách) troubu ztlumíme na 160° C.
Pečeme pozvolna 50 min. Zkusíme propíchnout špejlí, zda je beránek hotový. Pokud se nelepí, vyndáme jej z trouby, necháme zchladnout a potom vyklopíme.
Vychladlý velikonoční beránek z tvarohového těsta potřebuje již jen pocukrovat a uvázat ozdobnou mašličku.
Velikonoční beránek je nejen dobrota, ale než se do něj pustíme, také velmi pěkná dekorace na náš svátečně ozdobený stůl..
Velikonoční beránek z třeného těsta recept.