Utopenci, skvělý recept! Utopenci jsou oblíbenou, typickou pochoutkou k pivu. Hledáte skvělý recept na utopence? My pro vás máme náš osvědčený domácí recept na utopence ze špekáčků. Domácí utopenci jsou velmi chutní. Jenich nesporná výhoda oproti kupovaným je především náš přehled o tom, jaké suroviny na jejich přípravu použijeme.
Utopenci mohou posloužit i jako jedlý dárek. Ocení ho především tatínci a dědečci. Stačí jen sklenici ozdobit, přidat hezkou jmenovku a dárek je hotov.
Suroviny:
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 2 bobkové listy
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 900 ml 8% kvasného lihového octa
- 8 kvalitních špekáčků
- 5 cibulí
- 660 g červených paprik (kapie)
Nálev na utopence
Na utopence si připravíme nálev. Svaříme 600 ml vody s novým kořením, celým pepřem i bobkovými listy. Přecedíme ho, necháme vychladnout a smícháme s octem, podle chuti přidáme pepř a sůl. Lak na utopence je hotový a můžeme pokračovat.
Příprava
Špekáčky oloupeme. Dále je můžeme postupovat více způsoby.
Buď je rozpůlíme, ale nedokrojíme (měli by jít rozevřít). Do každého dáme cibuli, kterou nakrájíme na měsíčky a kousek nakládané papriky. Nakonec je propíchneme párátky, aby hezky drželi pohromadě.
Druhý způsob, který zároveň při přípravě utopenců volíme i my je následovný: špekáčky nakrájíme na menší kousky, pokrájíme také cibuli a papriku.
Dále již postupujeme u obou variant stejně.
Špekáčky naskládáme do sklenice. Proložíme cibulí a kapií, zalijeme po okraj vlažným lákem a uzavřeme. Sklenice prohlédneme, zda neobsahují přebytečné bubliny.
V chladu je necháme uležet minimálně týden, občas přilijeme ocet a zkontrolujeme je. Můžeme je konzumovat přibližně za týden.
Hledáte další inspiraci na domácí recepty? Naleznete je zde. Pokud rádi nakládáte, zavařujete či sterilujete, máme pro vás naše oblíbené recepty zde.