Jaký hruškový koláč je nejlepší? Je konec léta, sezóna hrušek. Přemýšleli jsme jaký koláč z hrušek dnes upéct. Rozhodli jsme se pro kynutý hruškový koláč na plech s drobenkou. Jedná se o náš osvědčený nejlepší recept na kynuté těsto. Tento koláč je velmi jemný a nadýchaný. Je to nejlepší recept na kynuté těsto na koláče. Recept na těsto je určený na jeden plech. Kynuté koláče jsou klasika, která nikdy nezklame.

Hruškový koláč s drobenkou zvládnou upéct i začínající pekařky, příprava těsta není složitá. Potřebujeme si vyhradit přibližně dvě hodiny času a můžeme začít. Na kynutý koláč s hruškami vybíráme sladké zralé hrušky., které dodají koláči vynikající chuť Pokud máme hrušky s tenkou slupkou, nemusíme je ani loupat. Hrušky omyjeme, vyndáme z nich stopky, jádřince a nakrájíme je na tenké plátky nebo na drobné kousky.
Suroviny
- 200 ml vlažného mléka
- 20 g droždí
- 300 g hl. mouky
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 žloutky
- 30 g másla
- špetka soli
- zralé hrušky
- mletá skořice
- vanilkový cukr

Kvásek
Kvásek připravíme tak, že rozdrobíme do misky droždí a smícháme je s krupicovým cukrem. Přidáme lžíci mouky, trochu vlažného mléka a necháme jej na teplém místě vykynout.
Drobenka
Drobenka na koláč má různé názvy, říká se jí také žmolenka nebo posypka se používá na posypání a dochucení kynutých koláčů. Drobenka vytvoří na povrchu koláče trochu sladkou a jemně křupavou vrstvu.
Základní recept na drobenku
Suroviny na drobenku v základním poměru 2 : 1 : 1 – dva díly mouky (hrubé nebo polohrubé), jeden díl másla a jeden díl cukru. Drobenka by měla být drobivá, aby se dala na koláč nasypat, ne mastná. Do drobenky můžeme přidat jeden vanilkový cukr, aby koláč pěkně voněl.
Příprava kynutého těsta
Dobré kynuté těsto připravujeme ze surovin, které mají pokojovou teplotu. V míse utřeme do pěny změklé máslo s cukrem, přidáme žloutky, prosátou mouku, sůl, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme těsto. Vypracujeme je dohladka. Dobře vypracované kynuté těsto je velmi vláčné, jemné a nelepí se. Poprášíme je trochou mouky, mísu přikryjeme utěrkou a necháme je na teplém místě vykynout.
Připravíme si plech. Vymažeme jej tukem a posypeme hrubou moukou, nebo jej vyložíme pečícím papírem. Hotové vykynuté těsto vyválíme na obdélník a dáme je na plech. Rovnoměrně je poklademe připravenými nakrájenými hruškami, posypeme skořicí, lehce pocukrujeme a posypeme drobenkou. Ještě chvilku necháme koláč vykynout.

Hruškový koláč pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C cca 40 min.
Vyzkoušejte také další recepty na naše skvělé domácí dezerty.