Tvarohové knedlíčky se švestkovou omáčkou zvládneme uvařit rychleji než klasické plněné tvarohové knedlíky. Nemusíme ztrácet čas plněním knedlíků. Tvarohové knedlíčky jsou velmi jemné a švestkovou omáčku si můžeme dochutit podle svého.
Nejprve si připravíme švestkovou omáčku. Když je omáčka téměř hotová připravíme si tvarohové těsto dle receptu. Z tvarohového těsta pomocí dvou lžic vykrajujeme jednotlivé knedlíčky a rovnou je vhazujeme do horké vody. Po vyndání tvarohové knedlíčky přelijeme švestkovou omáčkou, posypeme mákem a ihned servírujeme.
Švestková omáčka (poleva):
- Rozvaříme
- 1/2 kg švestek
- 1/2 citronu
- 2 lž medu
- 1 lž rumu
Knedlíčky:
- 2 vejce
- 50 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- 60-80 g dětské krupice
- 2 lž hrubé mouky
- 2 lž smetany
- špetka soli
Navrch:
- mák na posypání
- můžeme přidat bílý jogurt nebo šlehačku
- pocukrovat
Utřeme žloutek a změklé máslo, přidáme tvaroh, smetanu, krupičku, mouku a sůl.
Na závěr lehce vmícháme sníh.
Knedlíčky vykrajujeme dvěma lžícemi namočenými ve studené vodě. nejprve uvaříme jeden zkušební,
pokud by se rozvařoval, přidáme trochu mouky.
Tvarohové knedlíčky vaříme 5-8 minut (Vhazujeme je do vařící vody, poté var zmírníme, jednou otočíme, vydáme a můžeme servírovat)
Dle chuti omáčku dochutíme vanilkou, likérem či skořicí.
Omáčka nemusí být vždy švestková. Tvarohové knedlíčky můžeme uvařit pokaždé s jinou omáčkou. Zvolíme si ovoce, podle sezony i chuti. V létě nám dozrává mnoho druhů ovoce, stačí si jen vybrat, na co máme zrovna chuť. Pokud máme hodně zmlsané nebo nerozhodné strávníky a dobrou náladu, můžeme uvařit více omáček na výběr. Nezabere to zase tolik času navíc a děti nám mohou s jejich přípravou pomoci.
Ochutnejte také další domácí recepty!