Švestkový koláč s drobenkou, výborný nadýchaný moučník. Honí vás mlsná? Budete jej mít za chvilku hotový. Velmi jednoduchý recept, který zvládne i začátečník. V následujícím video receptu najdete postup, jak si jej připravit.
Švestkový koláč
Tento recept na švestkový koláč je dokonalou kombinací jemného nadýchaného těsta a výborné nezaměnitelné chuti zralých švestek, které se při pečení promění v lahodnou, šťavnatou náplň. Je to výborný a velmi jednoduchý recept, který snadno zvládne i začátečník. Tento švestkový koláč je ideální pro všechny, kdo milují sladké dobroty, ale nemají čas na složité recepty. Bez potřeby vážení a s minimem surovin zvládnete připravit tuto lahůdku během chvilky.
Švestky
Švestky jsou plody slivoně, najdeme je v ovocných sadech a mnoha zahradách. Plody jsou peckovice modro fialové barvy a příjemné nasládlé chuti. Švestky nejsou jen chutné, ale také velmi zdravé. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Zralé švestky můžeme zpracovat mnoha způsoby. Velmi chutné jsou čerstvé i sušené, můžeme je také konzervovat či zamrazit. Výborný je švestkový kompot či tradiční povidla. Čerstvé zralé švestky, kompot i povidla můžeme využít na různé recepty. Výborné jsou tradiční švestkové knedlíky, koláče, buchty, vdolky a další dobroty.
Rychlý recept na švestkový koláč
Rychlý hrníčkový recept na švestkový koláč. Velmi jednoduchý recept bez vážení. Máte chuť na klasický kynutý koláč s drobenkou? Najdete zde recept na výborné kynuté těsto.
Suroviny
Těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- kypřící prášek
- vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- švestky
Drobenka
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce másla
Příprava
Zralé švestky omyjeme, očistíme a vypeckujeme. Rozkrájíme je na půlky.
Drobenka
Drobenku připravíme v poměru 2 lžíce hrubé mouky, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžíce másla. Promícháme změklé máslo s krupicovým cukrem a přidáme hrubou mouku. Drobenku důkladně promícháme.
Forma
Formu vyložíme pečícím papírem nebo klasicky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Tento recept je na formu 20 x 30 cm.
Těsto
Do mísy prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, vejce, mléko a olej. Všechny suroviny důkladně vyšleháme. Hladké těsto nalijeme do připravené formy. Poskládáme na něj švestky a posypeme drobenkou.
Pečení
Švestkový koláč s drobenkou pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180°C cca 25 minut (vyzkoušíme špejlí). Necháme zchladnout, lehce pocukrujeme a můžeme podávat. Švestkový koláč je výborný ke kávě i čaji nebo jen tak pro chuť. Ať už jste zkušený pekař, nebo začátečník, tento jednoduchý recept bez vážení vám jej umožní připravit během chvilky. Stačí jen trochu času, pár základních surovin a chutný dezert je na světě!
Prohlédněte si všechny naše video návody a video recepty na jednom místě
Zaujal vás recept na slané pohoštění z listového těsta a cukety? Můžete se inspirovat i dalšími našimi domácími recepty. Najdete zde také zajímavé inspirace na a návody na tvoření. Nechte se inspirovat a vyrobte si vlastní netradiční dekorace podle našich návodů a nápadů. Naleznete zde také DIY návody, nápady na bytové a zahradní dekorace i inspirace na věnce k různým příležitostem po celý rok. Návody, jak vyrobit korpus z proutí, trávy a dalších materiálů. Můžete se inspirovat našimi originálními návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti od jara do zimy. Prohlédnout si vzory a návody na pletení a háčkování nebo vyzkoušet a ochutnat naše oblíbené domácí recepty.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky