Domácí sekaná recept z mletého masa

Sekaná, je považována za běžné jídlo, ale můžeme z ní vykouzlit oblíbenou domácí pochoutku. V naší kuchyni se po ní jen zapráší! U sekané bychom se měli řídit pravidlem „všeho s mírou“, proto solíme a kořeníme vždy přiměřeně! Sekaná z mletého masa je šťavnatá a velmi chutná.

Domácí sekaná, sekaná pečeně, sekaná recept, mleté maso recepty, recepty z mletého masa, sekaná z mletého masa
Domácí sekaná

Suroviny:

  • 1 kg mletého masa (mix hovězí a vepřové)
  • 2 až 3 rohlíky
  • mléko na namočení rohlíků
  • 1 vejce
  • mletý pepř
  • 2 lžičky soli
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušené majoránky, pokud máme, můžeme přidat také dobromysl (oregano). V létě můžeme použít čerstvé bylinky.
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce strouhanky
  • 50 g slaniny
  • trochu oleje na vymazání pekáčku

Sekaná recept:

Máme dvě možnosti, buď si necháme maso na sekanou semlít u řezníka nebo si jej nameleme sami doma. Pokud si maso meleme sami, nameleme jej společně s rohlíky, pokrájenými na plátky a zvlhčenými mlékem. 

Pokud si maso koupíme již semleté, musíme rohlíky pokrájet na plátky, zvlhčit mlékem a rozmačkat vidličkou. Z rohlíků odkrojíme tvrdé špičky, špatně by se nám rozmačkávaly.

Vezmeme si větší mísu a všechny suroviny dobře promícháme – rozmělněné rohlíky, vejce, na jemno pokrájenou cibuli, rozetřený česnek, sůl, pepř. Vždy si tyto suroviny předem promísíme. Nakonec vše důkladně a co nejrychleji promícháme s chladným mletým masem, moukou a strouhankou. Na závěr přidáme slaninu pokrájenou na drobné kousky. 

Z dobře promíchané směsi uděláme šišku a vložíme ji na vymazaný pekáček. Zapečeme v dobře vyhřáté troubě na 180 °C. Po té příkon tepla zmírníme na 150 °C. Sekanou pečeni podlijeme trochou vody a dál pečeme. Při pečení sekanou přeléváme vypečenou šťávou a podléváme vodou. S vodou to nepřeháníme, sekaná pustí dostatek šťávy. Sekanou z mletého masa pečeme zhruba hodinu.

Domácí sekanou podáváme se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší. Jako příloha se hodí zeleninový salát, kysané zelí, kyselá okurka nebo nakládané kapie. Sekaná z mletého masa je výborná také s lehkým bramborovým salátem.

Domácí sekaná pečeně může být také plněná vařenými vejci, plátky uzeného masa atd. Postupujeme tak, že syrovou sekanou roztlačíme na potravinovou folii na silnější plát. Poklademe jej zvolenou surovinou a stočíme v šišku. Vyklopíme z fólie do pekáče a upečeme uvedeným způsobem.

Sekaná, domácí sekaná, sekaná pečeně, sekaná recept, mleté maso recepty, recepty z mletého masa, sekaná z mletého masa
Domácí sekaná pečeně

TIP!

Domácí sekaná je velmi dobrá, jak teplá, tak studená. Pokud nám zbude, nakrájíme si sekanou na plátky opečeme a podáváme s hořčicí, nebo dáme do housky a uděláme si hamburger. Pokud máme večeři raději studenou, je sekaná velmi dobrá s octem, s cibulí a chlebem.
Facebook komentáře

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru