Domácí sekaná recept z mletého masa


Sekaná, je považována za běžné jídlo, ale můžeme z ní vykouzlit oblíbenou domácí pochoutku. V naší kuchyni se po ní jen zapráší! U sekané bychom se měli řídit pravidlem „všeho s mírou“, proto solíme a kořeníme vždy přiměřeně! Sekaná z mletého masa je šťavnatá a velmi chutná.

Domácí sekaná, sekaná pečeně, sekaná recept, mleté maso recepty, recepty z mletého masa, sekaná z mletého masa
Domácí sekaná

Suroviny:

  • 1 kg mletého masa (mix hovězí a vepřové)
  • 2 až 3 rohlíky
  • mléko na namočení rohlíků
  • 1 vejce
  • mletý pepř
  • 2 lžičky soli
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušené majoránky, pokud máme, můžeme přidat také dobromysl (oregano). V létě můžeme použít čerstvé bylinky.
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce strouhanky
  • 50 g slaniny
  • trochu oleje na vymazání pekáčku

Sekaná recept:

Máme dvě možnosti, buď si necháme maso na sekanou semlít u řezníka nebo si jej nameleme sami doma. Pokud si maso meleme sami, nameleme jej společně s rohlíky, pokrájenými na plátky a zvlhčenými mlékem. 

Pokud si maso koupíme již semleté, musíme rohlíky pokrájet na plátky, zvlhčit mlékem a rozmačkat vidličkou. Z rohlíků odkrojíme tvrdé špičky, špatně by se nám rozmačkávaly.

Vezmeme si větší mísu a všechny suroviny dobře promícháme – rozmělněné rohlíky, vejce, na jemno pokrájenou cibuli, rozetřený česnek, sůl, pepř. Vždy si tyto suroviny předem promísíme. Nakonec vše důkladně a co nejrychleji promícháme s chladným mletým masem, moukou a strouhankou. Na závěr přidáme slaninu pokrájenou na drobné kousky. 

Z dobře promíchané směsi uděláme šišku a vložíme ji na vymazaný pekáček. Zapečeme v dobře vyhřáté troubě na 180 °C. Po té příkon tepla zmírníme na 150 °C. Sekanou pečeni podlijeme trochou vody a dál pečeme. Při pečení sekanou přeléváme vypečenou šťávou a podléváme vodou. S vodou to nepřeháníme, sekaná pustí dostatek šťávy. Sekanou z mletého masa pečeme zhruba hodinu.

Domácí sekanou podáváme se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší. Jako příloha se hodí zeleninový salát, kysané zelí, kyselá okurka nebo nakládané kapie. Sekaná z mletého masa je výborná také s lehkým bramborovým salátem.

Domácí sekaná pečeně může být také plněná vařenými vejci, plátky uzeného masa, … Syrovou sekanou roztlačíme na potravinovou folii na silnější plát, poklademe je zvolenou surovinou a stočíme v šišku. Vyklopíme z fólie do pekáče a upečeme uvedeným způsobem.

Sekaná, domácí sekaná, sekaná pečeně, sekaná recept, mleté maso recepty, recepty z mletého masa, sekaná z mletého masa
Domácí sekaná pečeně

TIP!

Domácí sekaná je velmi dobrá, jak teplá, tak studená. Pokud nám zbude, nakrájíme si sekanou na plátky opečeme a podáváme s hořčicí, nebo dáme do housky a uděláme si hamburger. Pokud máme večeři raději studenou, je sekaná velmi dobrá s octem, s cibulí a chlebem.
Facebook komentáře

Mohlo by vás zajímat

Zpět nahoru