Zavařování meruněk, je způsob, jak uchovat oblíbené sladké ovoce a připravit si zásobu vitamínů na zimu. Meruňky jsou velmi zdravé a chutné. Doma si meruňky zavaříme bez použití chemických konzervantů. Zavařené meruňky využijeme po celý rok na přípravu mnoha dobrot.
Výbornou domácí meruňkovou marmeládu si dáme s chutí k snídani. Můžeme jí naplnit domácí koblihy, palačinky nebo jí ozdobit koláče. Meruňkový kompot ocení především děti. Je velmi chutný a voňavý. Dětem jej dáme samotný, se šlehačkou, můžeme jím ozdobit třeba pudink či zmrzlinový pohár, nebo z něj namixujeme výborný meruňkový koktejl. Meruňkový kompot můžeme také použít, jako polotovar na nepřeberné množství receptů, např. meruňkové knedlíky, koláče, koláčky, buchty, apod.
Zavařujeme jen kvalitní plody. Plesnivé a jinak poškozené musíme vyhodit, vše by se nám od nich zkazilo.
Meruňkový kompot
- 1 l vody
- 500 g krystalového cukru
(Cukr přidáváme podle kyselosti meruněk. Pokud máme plody hodně zralé a sladké meruňky, stačí cukru měně 300 g)
Postup a příprava
Meruňky důkladně omyjeme a vypeckujeme. Naskládáme je do předem připravených sterilizovaných sklenic.
Svaříme si nálev.
V jednom litru vody svaříme po dobu cca 5 minut 500 g cukru. Vodu přivedeme k varu, přidáme cukr, necháme jej rozpustit, lehce povařit a máme nálev na kompot hotový. Připravené meruňky zalijeme ještě horkým nálevem a skleničky důkladně uzavřeme. Dobře uzavřené skleničky sterilujeme při 85 °C po dobu 15 až 20 min. Horké sklenice se zavařenými meruňkami vyjmeme z hrnce, položíme je na utěrku dnem vzhůru a necháme je vychladnout.
Sklenice skladujeme na chladném a tmavém místě.
Meruňková marmeláda
- 1 kg meruněk
- 50 ml vody 500 g cukru
- lžíce citronové šťávy
Zralé meruňky důkladně omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na drobné kousky. Připravíme si hrnec dáme do něj 50 ml vody a přivedeme ji k varu. Do vroucí vody přidáme připravené meruňky a necháme je na mírném ohni povařit do měkka. Do změklých meruněk přidáme cukr a citronovou šťávu. Směs vaříme v odkrytém hrnci bez poklice, aby nám co nejdřív zhoustla. Sbíráme pěnu, která se nám navrchu vytvoří. Směs stále lehce promícháváme, aby se nám nepřipálila. Hustou směs zkusíme kápnout na talířek a necháme ji zchladnout, abychom zjistili, zda má již správnou konzistenci. Pokud ne, ještě ji chvíli povaříme.
Hotovou marmeládu plníme do připravených horkých sterilizovaných sklenic, pevně je uzavřeme a necháme zchladnout. Sklenice skladujeme na chladném a tmavém místě.
Prohlédněte si a vyzkoušejte další recepty na zavařování a nakládání.