Velikonoční jidáše, jidášky se tradičně podávaly ke snídani na zelený čtvrtek. Jidáše jsou chutné pečivo a také krásná velikonoční dekorace. Původně měly podobu krouceného provazu.
Recept na velikonoční jidáše
Suroviny:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka nebo smetany na vaření
- 80 g cukru krupice
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky soli
- 20 g droždí
- celý hřebíček
Na potření
- máslo
- med
Těsto na jidáše
Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutky, kvásek, zbytek mléka, rozpuštěný tuk, a sůl. Vypracujeme těsto a dáme vykynout. Z dobře vykynutého těsta si vyválíme válečky a tvoříme z nich jidáše. Jidáše mají zcela jednoduché kroucené tvary uzlíky, spirálky apod. O něco pracnější, ale také dekorativnější jsou modelovaní ptáčci, na které vám přikládám návody. Můžete si vymyslet další tvary dle své fantazie. Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečení velikonočních jidášů bude také zajímavé tvoření s dětmi. Tvary jsou jednoduché a děti je snadno zvládnou.
Příprava a tvarování jidášů
Tvarování jednotlivých jidášů je kreativní ruční práce. Z připravených válečků těsta můžete tvarovat jidáše dle přiložených návodů nebo si je tvarovat podle svého. Vyválíme si z těsta válečky silné asi tak jeden centimetr dlouhé přibližně 20 cm a ty dále tvarujeme. U tohoto ptáčka uděláme z válečku uzel. Jeden konec necháme kratší, z něj uděláme hlavičku a vytvarujeme zobáček. Delším konec stačíme do tvaru ocásku pomocí nůžek nastřihneme a vytlačíme peříčka. Pomocí hřebíčků uděláme oči.
Tvary ostatních velikonočních jidášů děláme podobným způsobem, opět začínáme uzlíkem.
Toto je jidáš ve tvaru kachňátka. Tvarujeme ze spirálky ve tvaru otazníku nebo písmene S. Jeden konec necháme uprostřed koukat. Vytvarujeme a nastřihneme z něj křidélko.
Připravené vytvarované jidášky necháme malinko vykynout, potřeme máslem a dáme upéct. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180°C (cca 15 – 20 min).
Upečené, ještě horké jidáše potřeme medem. Kdo si dle tradice dá na Zelený čtvrtek před východem slunce jidáše s medem, upevní prý své zdraví. Kdo pojedl jidáše, byl celý rok chráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.
Prohlédněte si velikonoční recepty a návody na velikonoční dekorace.