Domácí chléb. Voňavému domácímu chlebu se nic nevyrovná. Čerstvě upečený domácí chléb je opravdová dobrota. Zde je rychlý recept na výborný domácí chleba pečený v troubě.
Chleba podle tohoto receptu si můžete upéct i když doma zrovna nemáte speciální chlebovou mouku. Domácí bramborový chléb je voňavý, vláčný s křupavou kůrkou. Recept je na jeden velký bochník chleba. Pokud chcete upéct pouze menší chléb pro dva, podělte suroviny dvěma.
Recept na domácí chléb
Pečeme domácí bramborový chléb. Začneme tím, že uvaříme brambory ve slupce.
- 1 kg hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 200 ml mléka
- 1-2 lžíce drceného kmínu
- 4 uvařené brambory
- 200 ml vlažné vody
Kvásek
Do misky rozdrobíme droždí, promícháme je s cukrem, vlažným mlékem a lžící mouky. Kvásek necháme vzejít na teplém místě.
Těsto na domácí chléb
Oloupeme a najemno nastrouháme vychladlé vařené brambory. Pokud máme lis na brambory, tak je prolisujeme. Je to rychlejší.
Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, ocet, kmín, nastrouhané nebo prolisované brambory, kvásek a postupně přidáváme vlažnou vodu. Vše promícháme.
Těsto důkladně propracujeme.
Z dobře propracovaného vláčného těsta vytvarujeme bochník. Podle typu ošatky připravíme a vytvarujeme buď kulatý nebo oválný chleba.
Hotový bochník lehce zaprášíme moukou a dáme jej kynout do ošatky. Bochník vložíme do ošatky. Nemáme-li ošatku na chleba, položíme bochník na pečící papír a necháme jej kynout v míse.
Ošatku přikryjeme čistou utěrkou a chléb dáme na teplé místo vykynout.
Dobře vykynutý chléb opatrně přesuneme i s papírem na pečící plech.
Chleba pečeme v troubě předehřáté na 200°C cca 60 min, malý bochník cca 45 min.
Do trouby vložíme ohnivzdornou misku s horkou vodou, aby se tvořila pára.
Vykynutý domácí chléb můžeme na povrchu nakrojit.
Během pečení chléb 2-3x potřeme vlažnou vodou a dáme zpět do trouby.
Z dávky těsta upečeme jeden velký bochník nebo dva malé.
Hotový chléb poznáme na poklep. Má dutý zvuk. Pokud si nejsme jisti, můžeme jej propíchnout špejlí a zkusit, zda těsto uvnitř nelepí.
Po upečení domácí chléb položíme na mřížku a necháme jej vychladnout. Nejchutnější je čerstvý, namazaný obyčejným máslem.
Prohlédněte si všechny naše video recepty a video návody.
Vyzkoušejte výborné recepty na domácí pečivo, koláče, dorty, cukroví a další dobroty.
Baví vás kreativní tvoření, výroba dekorací, pletení a háčkování? Hledáte návody na tvoření s dětmi? Inspirujte se našimi originálními návody.