Dva tipy na rychlé vánoční či silvestrovské pohoštění, které skvěle chutná a navíc krásně vypadá. Výborný jednoduchý recept; který snadno zvládne i začátečník. V následujícím video receptu najdete postup, jak jej připravit.
Rychlé pohoštění z listového těsta
Listové těsto je velmi oblíbené a variabilní. Pokud jej máme při ruce, vždy nás zachrání v případě nečekané návštěvy. V kuchyni je velmi všestranné. Nachází uplatnění v mnoha tradičních i moderních receptech po celém světě. Je to tenké, křehké těsto, které získává svůj charakteristický vzhled díky opakovanému skládání a válení, což vytváří tenké vrstvy. Je velmi křehké a chuťově neutrální, můžeme jej využít na sladké i slané recepty.
Recept
Čekáte návštěvu a potřebujete připravit rychlé pohoštění? Vánoční stromečky z listového těsta jsou skvělá volba. Potřebujete k tomu špejle, listové těsto a suroviny na náplň. Máme pro vás dvě varianty, jak je ochutit.
Stromečky z listového těsta se sýrem
Suroviny
- listové těsto
- česnek
- olivový olej
- pepř
- sůl
- listová petrželka
- plátkový sýr
- vejce na potření
- mletá paprika na hvězdičky
Příprava
Z okraje listového těsta vykrojíme hvězdičky. Upečeme je samostatně a ještě teplé napíchneme na špičku na hotové stromečky. Plát listového těsta potřeme česnekem utřeným se solí, pepřem a olivovým olejem. Posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a rovnoměrně poklademe plátkovým sýrem. Plát rozkrájíme na cca 1, 5 – 2 cm silné proužky. Každý proužek složíme do tvaru stromečku. Začneme od širší spodní strany a směrem ke špičce záhyby zužujeme. Na závěr jej napíchneme na špejli a mírně roztáhneme. Plech vyložíme pečicím papírem, stromečky i hvězdičky na něj vyskládáme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Hvězdičky lehce posypeme mletou červenou paprikou.
Pečení
Stromečky z listového těsta pečeme dozlatova cca 20 min v troubě vyhřáté na 180 °C. Ještě teplé hvězdičky napíchneme na špičky stromečků.
„Pizza“ stromečky z listového těsta
Suroviny
- listové těsto
- kečup
- šunka
- sýr
- oregano
- vejce na potření
- mletá paprika na hvězdičky
Příprava
Plát listového těsta potřeme kečupem, posypeme oreganem a rovnoměrně poklademe plátky šunky a sýra. Plát rozkrájíme na cca 1, 5 – 2 cm silné proužky. Každý proužek složíme do tvaru stromečku od širší spodní strany a směrem ke špičce záhyby zužujeme. Na závěr jej napíchneme na špejli a mírně roztáhneme. Plech vyložíme pečicím papírem, stromečky i hvězdičky na něj vyskládáme a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Hvězdičky lehce posypeme mletou červenou paprikou. Pečeme dozlatova cca 20 min v troubě vyhřáté na 180 °C.
Prohlédněte si všechny naše video návody a video recepty na jednom místě
Líbí se vám recept na rychlé pohoštění? Můžete se inspirovat i dalšími našimi recepty a návody na sváteční vánoční výzdobu. Najdete zde i další zajímavé návody a inspirace na adventní věnce, svícny, svíčky, vánoční dekorace. Můžete vyzkoušet domácí recepty na vánoční cukroví, vánočku, vánoční perníčky… Prohlédněte si také další originální DIY návody a nápady na tvoření po celý rok. Můžete se inspirovat našimi návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti. Prohlédnout si vzory a návody na pletení a háčkování nebo vyzkoušet a ochutnat naše osvědčené domácí recepty.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky