Výborná tvarohová bábovka podle našeho oblíbeného receptu. Bábovek existuje mnoho druhů, ale tvarohová bábovka u nás jasně vede. Na přípravu není nijak náročná, pokud máte doma potřebné ingredience a po ruce mixér, máte do hodinky upečený výborný, rychlý dezert.
Suroviny
- 4 vejce
- 1 měkký tvaroh – nejlépe plnotučný (červený)
- 6 lžic cukru krystal + 2x vanilkový cukr
- 10 lžic polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100g másla
- kvalitní hořké kakao
- trošku rumu pro vůni
Nejprve do misky dáme cukr, vejce, tvaroh a změklé máslo. Vše promícháme mixérem. Až bude těsto bez hrudek, přidáme 10 lžic polohrubé mouky. Uprostřed mouky si vytvoříme menší důlek a do něj nasypeme prášek do pečiva, který trošku prstem promícháme s moukou. Poté začneme mouku s práškem do pečiva vmíchávat do tekuté směsi.
Jelikož je těsto tekutější, bude lepší použít mísu s poklopkou, aby těsto při míchání zůstalo tam, kde má. Nakonec můžeme přidat trošku rumu pro příjemnou vůni.
Vymazanou a vysypanou formu si připravte předem. Polovinu hotového těsta nalijeme na dno formy, do druhé půlky přidáme kvalitní hořké kakao a naposledy promixujeme. Zbylé těsto nalijeme do formy a stěrkou nahoře zarovnáme.
Pečeme na 160-170 stupňů asi 45 min. Když se doba pečení blíží ke konci, vezmeme špejli a bábovku propíchneme. Pokud vytáhneme špejli a na ní uvidíme zbytky těsta, ještě pár minut necháme bábovku dojít. Jestli je špejle čistá, můžeme bábovku z trouby vyndat.
Chvilku ji necháme vychladnout a opatrně obrátíme na připravený talíř. Nikdy ale se bábovku nesnažte z formy vyklepat násilím, mohla by se roztrhnout. Pokud nám nejde vyndat, pomáhá přes teplou formu přehodit namočenou utěrku, bábovka se sama “pustí”, pokud ani to nepomůže, zkuste jemně “odtátnout” okraje od formy, například tupým nožem nebo špejlí.
Chutnala vám naše tvarohová bábovka? Jste milovníky dezertů? Další inspiraci na pečené i nepečené dezerty najdete zde.