Velikonoční nádivka nebo také velikonoční hlavička má více podob. Jak už to bývá, každá rodina má svůj oblíbený a léty osvědčený recept. Obvykle je velikonoční nádivka připravována z pečiva, vajec, vařeného masa, čerstvých jarních bylin a koření. Existují různé krajové přísady, jako třeba játra, houby, chleba apod. Velikonoční nádivka se připravovala obvykle na Bílou sobotu, jako první masité jídlo po období půstu.
Velikonoční nádivka nebo také jak se jí dříve říkávalo, velikonoční hlavička je pokrm, který patří k velikonočním tradicím. Hlavička byl lidový název pro velikonoční nádivku podle toho, že se k její výrobě používalo maso z telecí hlavy. Nádivce se říkalo také svítek, sekanice nebo sekaná. Tyto názvy souvisely se strukturou tohoto pokrmu.
Video recept
Velikonoční nádivka nadýchaná
- 4 rohlíky
- 400 g uzeného masa
- 4 vajíčka
- dvě hrsti čerstvých jarních bylinek
- koření do vývaru – bobkový list, celý pepř, nové koření
- mletý pepř
- sůl
Nejprve uvaříme maso. Do vody přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a osolíme. Nesolíme příliš, počítáme s tím, že uzené maso již slané je.
Uvařené maso nadrobno nakrájíme.
Oddělíme žloutky od bílků. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme sníh.
Nakrájíme na kostičky rohlíky, zakapeme je vývarem z masa, promícháme s najemno nasekanými bylinkami, masem a žloutky. Dle chuti opepříme a osolíme. Nakonec lehce vmícháme připravený sníh.
Dáme do vymaštěného pekáče a pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C cca 45 min.
Nemusíme vždy péct nádivku klasicky v pekáči. Zkusili jsme to trochu jinak. Vyložili jsme pečícím papírem jednotlivé důlky ve formě na muffiny, naplnili jsme je částí připravené směsi a upekli. Tyto dozlatova upečené „muffiny“ můžeme použít jako přílohu ke kuřeti, k masu, zeleninovému salátu apod.
Velikonoční nádivka – velikonoční hlavička podle babičky
Velikonoční nádivka nebo také velikonoční hlavička recept od babičky. Tato nádivka je výborná, oblíbená u milovníků masa po dlouhém období půstu. Tato nádivka je ze tří druhů masa. Rovným dílem se do ní dává maso vepřové, telecí a uzené.
- 600 g vepřového masa
- 600 g telecího masa
- 600 g uzeného masa
- 5 – 6 vajec
- 2 lžíce čerstvých jarních kopřiv jemně nasekaných
- petrželová nať
- 100 – 150 g strouhanky
- koření do vývaru – bobkový list, celý pepř, nové koření
- mletý pepř
- sůl
Uvaříme maso. Do vody přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a osolíme.
Připravíme si čerstvou strouhanku. Spaříme kopřivy a spolu s petrželí je najemno nasekáme.
Vařené maso nadrobno nakrájíme. Promícháme je s najemno pokrájenými bylinkami, strouhankou a vejci. Dle chuti osolíme a opepříme. Dáme do vymaštěného pekáče.
Velikonoční nádivku pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 45 min.
Zde jsou další velikonoční recepty – velikonoční mazanec, velikonoční beránek z třeného těsta a velikonoční beránek z tvarohového těsta, velikonoční jidáše a mnoho dalších zajímavých receptů…
Prohlédněte si návody a nápady na velikonoční tvoření a výrobu velikonočních dekorací.