Velikonoční beránek by neměl na našem svátečním velikonočním stole chybět. Na svátky je velikonoční beránek současně dekorací i pochoutkou. Velikonoční beránek se dá upéct podle mnoha receptů, každá rodina má většinou ten svůj oblíbený, který považuje za nejlepší. Recept na beránka může být z různého těsta, vybereme podle své momentální chuti. Pokud chceme vyzkoušet více druhů, může být velikonoční beránek tvarohový, čokoládový, z třeného těsta, biskupský, z piškotového těsta nebo třeba šlehačkový a podle mnoha dalších receptů.
Forma na beránka
Samozřejmě také záleží na tom, jaká je naše forma na beránka. Jak je velká a z jakého materiálu. Existují formy na beránka jednodílné i dvojdílné, je jich mnoho druhů a velikostí. Recept na beránka je potřeba přizpůsobit velikosti své formy. Tento recept je na formu dvojdílnou. Je dobré zkusit odměřit obsah přibližný formy. Forma na beránka má nepravidelný tvar, je možné porovnat její objem s jinou svojí formou, kterou běžně používáme. Nebo přímo odměřit objem v mililitrech. Žádnou formu nikdy neplníme těstem po okraj, stejně to uděláme s vodou. Pokusíme se změřit objem, nalijeme si do formy vodu přibližně centimetr pod okraj a přelijeme ji do odměrky, popřípadě pak do jiné své formy. Na každý půllitr formy počítáme jedno vajíčko. Úměrně upravíme množství i všech ostatních surovin.
Velikonoční beránek – suroviny:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 120 g másla
- 4 vejce
- 200 ml mléka
- kypřící prášek
- trochu citronové kůry
- můžeme přidat kandované ovoce (dle chuti)
Velikonoční beránek – postup
Utřeme máslo se žloutky a cukrem.
Postupně přimícháme vanilkový cukr, mouku a kypřící prášek.
Přidáme citronovou kůru a nakrájené kandované ovoce.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a pomalu jej přimícháme do těsta.
Formu důkladně vymažeme (máslem) , vysypeme (hr. moukou) a vlijeme do ní těsto.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 – 180°C asi hodinu.
Vychladlého velikonočního beránka pocukrujeme a přidáme mašličku.