Tip na rychlé slané pohoštění na silvestrovskou oslavu. Skvěle chutná a navíc krásně vypadá. Tento jednoduchý recept snadno zvládne i začátečník. V následujícím video receptu najdete postup, jak jej připravit.
Listové těsto
Listové těsto je velmi oblíbené tenké a křehké těsto. Svůj charakteristický vzhled získává díky opakovanému skládání a válení, což vytváří tenké křehké vrstvy. V kuchyni je velmi všestranné. Nachází uplatnění v mnoha tradičních i moderních receptech po celém světě. Je velmi křehké a chuťově neutrální, můžeme jej využít na sladké i slané recepty. Pokud jej máme při ruce, vždy nás zachrání v případě nečekané návštěvy. Za pár minut z něj snadno přichystáme sladké či slané pohoštění.
Recept
Čekáte návštěvu a potřebujete připravit pohoštění? Plněné tyčinky z listového těsta jsou skvělá volba.
Suroviny
- listové těsto
- anglická slanina
- kečup
- niva
- petrželka
- kmín na posypání
- vejce na potření
Příprava
Plát listového těsta potřeme kečupem. Na polovinu vyskládáme plátky anglické slaniny, posypeme je strouhanou nivou a nadrobno nasekanou petrželkou. Plát přehneme a rozkrájíme na proužky cca 1,5 až 2 cm široké. Každý proužek stočíme do spirály a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Nakonec všechny tyčinky potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem.
Pečení
Plněné tyčinky z listového těsta pečeme dozlatova cca 20 min v troubě vyhřáté na 180 °C. Toto slané pohoštění si můžete připravit předem i na poslední chvíli. Chutnají skvěle teplé i studené. Tyčinky se hodí k pivu i vínu. Můžeme je naaranžovat na talířky i do skleniček.
Prohlédněte si všechny naše video návody a video recepty na jednom místě
Zaujal vás recept na slané pohoštění z listového těsta? Můžete se inspirovat i dalšími našimi domácími recepty. Najdete zde další zajímavé inspirace na silvestrovské pohoštění a dekorace. Prohlédněte si také další originální DIY návody a nápady na tvoření po celý rok. Můžete se inspirovat našimi návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti. Prohlédnout si vzory a návody na pletení a háčkování nebo vyzkoušet a ochutnat naše osvědčené domácí recepty.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky