Zavařování rajčat je super hlavně pro toho, kdo má v oblibě italskou kuchyni. Zvláště rajčata zavařená ve vlastní šťávě nám slouží po celý rok, jako skvělý základ pro mnoho italských receptů. Samozřejmě je můžeme použít také na naší klasickou rajskou omáčku a polévku. Rajčata zavařujeme v srpnu na vrcholu sezony, kdy je jich nejvíc a mají výbornou chuť. Vybíráme si masité odrůdy rajčat vhodné na zavařování. Zavařujeme plně vyzrálé plody.
Co potřebujete:
- rajčata
- bylinky dle chuti (bazalka, tymián, chilli papričky, česnek)
- zavařovací sklenici
Důkladně umyjeme všechny suroviny. Vybíráme pouze kvalitní dobře vyzrálé plody.
Rajčata rozkrájíme na čtvrtky a naskládáme je do čistých zavařovacích sklenic.
Rajčata můžeme předem spařit a oloupat, nebo je můžeme zavařit i se slupkou (po otevření se dají bez problému oloupat).
Rajčata do sklenic pořádně stlačíme. Pokud si chceme vyrobit ochucená rajčata, prokládáme jednotlivé vrstvy rajčat dobře omytými bylinkami, dle naší chuti.
Čistým ubrouskem otřeme sklenici, víčko pevně uzavřeme a zavařujeme min 30 min na 80 °C.
Takto zavařená rajčata používáme po celý rok, jako polotovar pro různé recepty.
Na rajskou omáčku, rajskou polévku, omáčky na těstoviny…
Pokud zvolíme variantu s bylinkami, máme skvělý polotovar pro přípravu omáček na těstoviny.
Zavařená rajčata nám poslouží jako zdroj vitamínů po celou zimu.
Ozkoušejte naše další domácí recepty!