Cuketová buchta je skvělý tip na letní pečení. Pěstujeme-li cukety na zahrádce, budeme mít surovin na pečení určitě dostatek. Pokud ne, jistě je seženeme na trhu nebo od kamarádky. Cuketová buchta je výborný šťavnatý moučník, který je hotový cobydup.
Cukety na vaření a pečení je nejlepší trhat včas dokud jsou menší, křehké a šťavnaté. Přerostlé plody již nejsou tak kvalitní, mají tvrdá semena i slupku a mohly by mít i nahořklou chuť.
Suroviny
Na těsto
- 350 g polohrubé mouky (nebo 300 g polohrubé + 50 g pohankové)
- 400 g nahrubo nastrouhané cukety
- 3 vejce
- 200 ml oleje
- 160 g cukru krupice
- vanilkový cukr
- prášek do pečiva
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce rozinek
- 70 g ořechů
Na polevu
- 150 g hořké čokolády
- 200 ml šlehačky
- lžíce rumu
- 70 g ořechů na posypání
Video recept
Cuketová buchta recept
Připravíme si všechny potřebné suroviny. Plech nebo formu na pečení vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Začneme tím, že si smícháme do misky všechny sypké suroviny prosátou mouku, prášek do pečiva, cukr, vanilkový cukr a kakao. Můžeme péct tradičně a použít pouze samotnou polohrubou mouku nebo vyzkoušet mix polohrubé a pohankové mouky v poměru 300 g polohrubé a 50 g pohankové. Tato kombinace je chuťově výraznější a také zdravější. Buchta má navíc díky této příměsi specifickou jemnou pohankovou příchuť. Tato chuť se výborně doplňuje s chutí ořechů.
Nasekáme si nadrobno ořechy, část použijeme do těsta a část si necháme na posypání. Nastrouháme si cuketu. Čerstvou cuketu neloupeme. Odkrojíme špičku, stopku a celou ji nahrubo nastrouháme. Promícháme mokré suroviny vajíčka a olej, přimícháme k nim promíchané sypké suroviny a nakonec přidáme nastrouhanou cuketu, rum, rozinky namočené v rumu a nadrobno nasekané ořechy.
Hotové těsto lehce rozetřeme do formy.
Cuketovou buchtu vložíme do předehřáté trouby a pečeme celkem cca 30 až 35 min. Zpočátku pečeme na 180 °C, po cca deseti minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme. Zda je buchta z cukety hotová, poznáme tak, že do ní na několika místech píchneme špejlí. Pokud je buchta hotová, zůstane špejle suchá.
Upečenou buchtu vyndáme z trouby a necháme ji zchladnout.
Ve vodní lázni si připravíme čokoládovou polevu. Do misky nalámeme čokoládu a rozpustíme ji. Po troškách za stálého míchání postupně přidáváme šlehačku. Na závěr přimícháme rum.
Buchtu z cukety polijeme čokoládovou polevou a posypeme zbylými ořechy.
Chutnala vám cuketová buchta? Vyzkoušejte i další recepty na výborné domácí dezerty.
Tvoříte a hledáte inspiraci? Máme pro vás originální nápady a návody na DIY dekorace a tvoření pro děti i dospělé. Také u nás najdete vzory a návody na pletení a háčkování pro začátečníky i pokročilé.