Cuketa patří k velmi oblíbeným druhům zeleniny. Kdo cukety pěstuje na své zahradě tak jistě potvrdí, že v sezóně často ani nestíháme všechny plody zpracovat. Je nejlepší zpracovávat především menší mladé plody, které jsou křehké a šťavnaté. Dají se upravovat mnoha různými způsoby, zapékat, grilovat, smažit, nakládat… Využít je můžeme i na přípravu moučníků, placek, salátů či polévek. Cuketa má opravdu všestranné využití.
Pěstovat můžeme více druhů cuket. Odlišují se tvarem, velikostí i barvou. Nejběžnější jsou podlouhlé cukety s tmavozelenou slupkou, které se podobají okurce. Můžeme pěstovat také světle zelené, žluté, pruhované nebo dvoubarevné kultivary. Na zapékání jsou velmi dobré malé kulaté cukety.
Slaný cuketový koláč
Pro náš dnešní recept je výhoda pokud máte k dispozici cukety alespoň dvou barev.
Připravili jsme pro vás recept na slaný cuketový koláč, jinak nazývaný quiche (kyš). Tento koláč nejen krásně vypadá, ale také výborně chutná. Opravdu hezky vypadá, když na jeho výrobu použijete cukety v kontrastních barvách tmavě zelené a žluté.
Recept na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla / malé máslo
- lžička soli (necelá)
- 1 vejce
- 3 lžíce studené vody
Recept na náplň
- cuketa cca 3 ks (žluté a zelené)
- (kozí) ricotta cca 250 g
- lžíce strouhaného parmazánu
- 1 vejce
- 3 stroužky česneku
- pepř
- sůl
- tymián
- olivový olej extra virgine
Vypracujeme křehké těsto. Hodně chladné máslo rozkrájíme na drobné kostičky. Rychle jej promícháme s moukou a solí. Zpracujeme na drobečky, přidáme vajíčko a 3 lžíce velmi chladné vody. (ochladili jsme předem i keramickou mísu, ve které se těsto zpracovává)
Těsto rychle zpracujeme do bochánku, zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
Než se nám těsto odleží, připravíme si formu. Formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.
Připravíme si náplň a nakrájíme cukety. Promícháme ricottu s vajíčkem a strouhaným parmazánem. Přidáme rozmačkaný česnek, sůl, pepř a nadrobno pokrájený tymián.
Cukety nakrájíme podélně na tenké plátky. Ponecháme na nich slupku, v žádném případě je neloupeme. Osolíme je, necháme vypotit a osušíme. Lehce je potřeme olivovým olejem (ještě lehce přisolíme) a opepříme.
Z proleželého těsta vyválíme kruh silný cca 3 – 4 mm a vložíme jej do připravené formy.
Těsto na několika místech propíchneme vidličkou, překryjeme je pomačkaným pečícím papírem a zatížíme (na papír nasypeme suchou rýži nebo luštěniny). Dáme na 10 min péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
Předpečený korpus vyndáme z trouby a naplníme.
Těsto pokryjeme náplní z ricotty a navrstvíme nakrájené cukety. Vyskládáme je do kruhu, střídáme žlutou a zelenou, aby byl koláč hezky zdobený a pestrý.
Dáme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova ještě cca 30 – 40 min.
Slaný cuketový koláč – quiche chutná výborně teplý i studený. Je to skvělé jídlo pro horké letní dny.
Chutnalo vám? Vyzkoušejte i další osvědčené domácí recepty.