Rajčatová polévka z čerstvých rajčat je velmi chutná a můžeme si ji snadno uvařit. V následujícím video receptu, najdete postup, jak si ji připravit.
Rajčata
Rajčata, která známe a konzumujeme jsou především červená, ale existují i rajčata žlutá, oranžová, fialová a dokonce i černá. Každá barva má trochu odlišnou chuť i obsah živin. Pokud máme malá cherry nebo datlová rajčátka, tak ta jsou chuťově nejvýraznější. Polévku vaříme především z klasických červených rajčat. Sezóna rajčat vrcholí a je potřeba je zpracovat. Polévka z čerstvých rajčat nebo výborný rajčatový salát jsou skvělým způsobem, jak zralá rajčata využít. Jejich chuť se dokonale propojí s česnekem a bylinkami.
Česnek
Česnek kuchyňský je výborná cibulová zelenina. Konzumujeme z něj především cibuli, která je dělená na jednotlivé stroužky. Mladé rostliny můžeme použít celé. Česnek je díky své specifické chuti výborný k dochucování jídel, polévek, skvělý je do pomazánek nebo jen tak samotný na čerstvé křupavé topinky. Chuťově se výborně doplňuje s rajčaty a středomořskými bylinkami. Rajská polévka tak získá výbornou chuť i vůni.
Bylinky
Do polévky přidáváme především čerstvé oregano a tymián. Dodají jí úžasnou vůni a chuť. Skvěle se doplňují s ostatními surovinami. Pokud nemáme po ruce čerstvé bylinky, můžeme použít sušené.
Rajčatová polévka recept
Rajčatová polévka z čerstvých rajčat na italský způsob.
Suroviny
- 2 kg čerstvých rajčat
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- chilli
- oregano
- tymián
- (voda dle potřeby)
Příprava
Zapneme troubu a připravíme rajčata. Než je oloupeme, bude trouba vyhřátá. Rajčata spaříme horkou vodou a chvilku je necháme ponořená. Když vidíme, že slupky praskají, tak horkou vodu opatrně slijeme a rajčata zchladíme studenou. Vykrojíme z nich tvrdé „bubáky“, loupeme je a nakrájíme na kousky.
Pečení
Nakrájená rajčata dáme do pekáče, posolíme je, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Vše lehce promícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme je cca 20 – 30 min v troubě vyhřáté na 220 °C. Pečení dodá rajčatům specifickou chuť, kterou vařením nedocílíme.
Vaření
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, osolíme přidáme bylinky, chilli a necháme provonět. Na závěr přidáme nasekaný česnek, který jen lehce osmahneme, aby nezhořkl a upečená rajčata. Polévku necháme na mírném ohni probublávat cca 20 – 30 min. Dle potřeby ji můžeme mírně naředit vodou. Polévku můžeme podávat s kousky rajčat nebo ji namixovat na krém.
Servírování
Rajčatová polévka, která vás svojí chutí a vůní přenese do středomoří. Na talíři můžeme dle chuti přidat čerstvou bazalku či parmazán, lehce zakápnout olivovým olejem nebo trochou smetany.
Prohlédněte si všechny naše video návody a video recepty na jednom místě
Chutnala vám rajská polévka? Můžete se inspirovat i dalšími našimi domácími recepty. Najdete zde také zajímavé inspirace na a návody na tvoření. Nechte se inspirovat a vyrobte si vlastní netradiční dekorace podle našich návodů a nápadů. Naleznete zde také DIY návody, nápady na bytové a zahradní dekorace i inspirace na věnce k různým příležitostem po celý rok. Návody, jak vyrobit korpus z proutí, trávy a dalších materiálů. Můžete se inspirovat našimi originálními návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti od jara do zimy. Prohlédnout si vzory a návody na pletení a háčkování nebo vyzkoušet a ochutnat naše oblíbené domácí recepty.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky