Zavařování okurek patří k létu. Na zahradě se jich vždy urodí dostatek na nakládání na celý rok. Pokud nemáme zahradu nebo okurky nepěstujeme, můžeme si kvalitní čerstvé okurky na zavařování koupit na trhu. Nakládané okurky podle tohoto receptu jsou velmi dobré, jsou příjemně křupavé, naložené v jemně kořeněném, sladkokyselém nálevu.
Zavařené okurky po celý rok využijeme v teplé i studené kuchyni. Použijeme je do různých masových závitků, omáček, podáváme je k jídlům jako přílohu, přidáváme je do salátů nebo jimi zdobíme chlebíčky chuťovky a studené mísy.
Okurky na zavařování
Zavařování okurek začneme tím, že okurky před zavařením namočíme alespoň na hodinu do studené vody, důkladně je kartáčkem očistíme a ještě čistou studenou vodou opláchneme.
Pečlivě omyjeme také všechny sklenice na zavařování i víčka. Neutíráme je, necháme je volně oschnout.
Rozložíme je na plech a sterilizujeme je v troubě vyhřáté na 100 °C 10 – 15 min. Necháme v troubě zchladnout, abychom se nespálili a plníme do ještě teplých sklenic.
Připravíme si lák dle vybraného receptu.
Zavařujeme menší celé okurky, pokud máme větší přerostlé okurky, můžeme z nich udělat řezy. Vybíráme okurky podobné velikosti, lépe se nám do sklenic skládají. Okurky pečlivě napěchujeme do čistých sterilizovaných sklenic. Snažíme se jich vložit do sklenice co nejvíc, aby tam zbylo co nejméně místa. Nakonec je zalijeme lákem a sterilujeme je na požadovanou teplotu a čas.
Nálev na okurky
Zavařování okurek je možné podle základního receptu nebo nakládáme okurky různě ochucené.
Můžeme vyzkoušet všemožné speciální recepty. Kdo má rád ostrou pikantní chuť, přidá si feferonku, křen, pepř nebo česnek. Kdo dává přednost jemnější chuti, zvolí si spíše tradiční kombinaci s mrkví a cibulí nebo s malými cibulkami. K dochucení se používá kopr, hořčičné semínko, černý pepř, nové koření, bobkový list, hřebíček, apod.
Recepty na okurky jsou různé. Nejběžnější jsou recepty na klasické zavařované okurky nakládačky. Z přerostlých okurek si můžeme vyrobit tzv. rychlokvašky, rychlokvašené okurky.
Zde je náš osvědčený domácí nálev na okurky
- 1,5 l vody
- 0,5 l octa
- 15-20 dkg cukru (chcete-li trochu sladší nebo kyselejší nálev))
- 4x bobkový list
- 4x nové koření
- 12 pepřů
- 5 dkg soli (5 kávových lžiček)
- 1 lžička hořčičného semínka
Nálev na okurky svaříme. Očištěné okurky naskládáme do připravených sklenic. Zalijeme zchladlým nálevem. Sklenice důkladně uzavřeme.
Zavařujeme 10 min na 85 °C. Zavařené sklenice otočíme dnem vzhůru, postavíme na dřevo nebo utěrku a necháme vychladnout. Hotové zavařené okurky skladujeme na chladném a tmavém místě.
Prohlédněte si a vyzkoušejte další recepty na zavařování a nakládání.