Třešňová bublanina a léto patří k sobě. Bublanina s třešněmi nebo jiným ovocem se řadí mezi naše tradiční moučníky. Na začátku léta rychle dozrává velké množství třešní, které zpracováváme všemi možnými způsoby. Třešňová bublanina je jedním z nich. Bublanina je velmi chutný a rychlý letní moučník, který mají rády děti i dospělí.
Třešňová bublanina se dá péct i během celého roku z kompotovaných a mražených třešní a višní. Z čerstvých zralých třešní je ale vždy nejlepší.
Suroviny
- 150 g másla
- 150 g pískového cukru
- 150 g hladké mouky
- 3 vejce
- cca 3/4 kg třešní
Video recept
Třešňová bublanina recept
Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny. Formu na pečení vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem. Předehřejeme si troubu na 160 °C.
Omyjeme a vypeckujeme si třešně. Pokud máme k ruce vypeckovávač, je to za chvilku hotové. Vypeckované třešně dáme odkapat.
Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu. Oddělíme si žloutky od bílků.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme cukr a žloutek po žloutku. Pak přidáme část mouky a lehce vmícháme tuhý sníh se zbytkem mouky.
Hotové těsto rozetřeme na pečící papír nebo přímo do vymazané formy. Povrch rovnoměrně poklademe třešněmi.
Třešňovou bublaninu pečeme dozlatova v mírně vyhřáté troubě na 160 °C. Po upečení bude krásně vláčná.
Zda je bublanina hotová, poznáme tak, že do ní na několika místech píchneme špejlí. Pokud je hotová, zůstane špejle suchá.
Tato bublanina je příjemně nadýchaná a velmi chutná. Necháme ji vychladnout, lehce ji pocukrujeme a můžeme servírovat.
Chutnala vám třešňová bublanina? Můžete ji vyzkoušet i s jiným druhem ovoce. Bublanina je skvělý způsob, jak využít různé druhy zralého čerstvého ovoce.
Zde jsou další recepty na výborné domácí dezerty.
Tvoříte a hledáte inspiraci? Najdete u nás i originální nápady a návody na DIY dekorace a tvoření pro děti i dospělé. Také vzory a návody na pletení a háčkování pro začátečníky i pokročilé.