Také vás už nebaví si v obchodě kupovat předražené, konzervanty nacucané tortilly s roční dobou trvanlivosti? Pokud ne, jste na správném místě! Recept je rychlý, levný a hlavně chutný, kupovaná tortilla se s tou domácími nedá srovnat ani v nejmenším!
Co bude na pořadu dne tentokrát? Výborná domácí tortilla!
Příprava domácích tortilla placek vám nezabere déle než 20 minut. Proč si tedy ještě stále kupujete předražený polotovar, který není našemu zdraví nijak prospěšný a chuťově ani z daleka tak dobrý jako ty, které si můžeme sami udělat doma?
Pojďme si tedy společně připravit plněnou tortillu s kuřecím masem, tofu či zeleninou, po které se na vašem stole jen zapráší!
Na první pokus se může zdát jejich příprava poněkud složitější, ale nenechte se odradit! Ani mě se poprvé nepovedly, byly tvrdé a zarolovat je byl nadlidský výkon.
Ale už ten pocit, že jsem si placky zvládla udělat sama byl k nezaplacení. Proto jsem neváhala a za pár dní následoval pokus číslo dvě, a vida.. Najednou to šlo! Radost to byla neuvěřitelná. Nemluvě o tom, když někomu řeknete, že si přece tortilly nekupujete, ale děláte si vlastní, vždy následuje prosba o recept.
Je to jen o cviku, ze začátku budete tortilly dělat třeba 40 minut. Postupem času je máte hotové za 20 minut i s náplní.
Tortilla recept na těsto
- 2 hrnečky hladké mouky
- čtvrt hrnečku oleje (používám slunečnicový)
- hrneček teplé vody (čím teplejší, tím lépe se bude tortilla válet)
Náplň: dle chuti
- 2 kuřecí řízky (nebo tofu – uzené nebo lahůdkové)
- zelenina (ledový salát, rajče, okurka)
- omáčka (kečup, tatarka)
- sýr plátkový (gouda, čedar, parmezán )
- koření (sůl, pepř)
- do náplně můžeme použít také výborné nakládané kapie
Postup
Do mísy si nasypeme 2 hrnečky hladké mouky, přidáme olej a teplou až horkou vodu.
Je důležité, aby voda byla teplá, tortilla pak bude vláčnější a ohebnější.
Promícháme a vypracujeme těsto (nejlépe se propracuje rukou), mělo by být jemně lepkavé.
Z těsta odkrojíme menší kousky, které vyválíme válečkem na co nejtenší placky (pokud se těsto lepí na váleček posypte si ho z obou stran troškou mouky.
Na rozpálenou pánev položíme rozválenou placku, kterou obracíme ve chvíli, kdy se na ní vytvoří bublinky (viz. fotka) poté tortillu na několik vteřin otočíme a prohřejeme i z druhé strany. Pokud se nám bublinky zvětšují a nafukují bude tortilla hezky měkká.
Důležité je placku z pánve sundat včas. Pokud bychom ji opékali příliš dlouho, pravděpodobně by nám ztvrtla a ztratila svou pružnost. Pak by se lámala při rolování.
Samotný pokrm můžeme podávat více způsoby:
Buď připravené tortilly naplníme požadovanými surovinami, zarolujeme a rovnou v celku podáváme.
Nebo můžeme zvolit druhou variantu, kterou mám osobně raději. (Pokud se chcete vyhnout nechtěnému tělocviku v průběhu oběda, připravte si pečlivě všechny ingredience předem na stůl.)
Každou ingredienci naservírujeme na samostatný talíř (salát, směs – masovou, s tofu či zeleninovou, sýr, omáčky, placky). Nezapomňte také na extra talíř pro každého strávníka, ubrousky, nůž a lžíci na roztírání omáček a nandavání masa.
Každý si může svou tortillu připravit podle chuti a navíc placky do sebe nestihnou nasáknout omáčku a tím pádem nebudou rozmáčené.
Tortilla s kuřecím masem není jedinou variantou, kterou si můžeme udělat. Samozřejmně je možné připravit si i vegetariánskou nebo veganskou tortillu, jelikož v samotných plackách není žádná surovina živočišného původu.