Dnes si upečeme linecký koláč s jablky. Jablečné koláče patří mezi jedny z nejoblíbenějších a existuje jich mnoho druhů. Linecký koláč s jablky není na přípravu nijak zvlášť složitý. Linecké těsto nemusí sloužit pouze jako základ pro tradiční vánoční linecké cukroví. Můžeme z něj připravit například právě tento lahodný křehký koláč.
Suroviny:
Linecké těsto
- 300 g hl. mouky
- ½ prášku do pečiva
- špetka soli
- 170 g másla (změklé)
- 1 vejce
- 8 lžic mléka (dle potřeby)
Náplň
- jablka
- skořicový cukr dle chuti
- ořechy
- vanilkový cukr + cukr moučka na hotový koláč
Postup:
Do mísy dáme mouku, špetku soli, prášek do pečiva, změklé máslo, vejce a mléko. Všechny ingredience zpracujeme v hladké těsto. Uděláme bochánek, který dáme ve folii odpočinout do lednice na 20 min.
Linecké těsto válíme mezi dvěma pečícími papíry a opatrně dáme tenký plát do formy. Nebo můžeme dát plát do formy rovnou i se spodním pečícím papírem.
Připravené těsto poklademe nastrouhanými jablky. Posypeme je skořicí, nasekanými ořechy a vanilkovým cukrem. Směs urovnáme, aby byl koláč po upečení krásně rovný bez různých hrbolků.
Stejným způsobem vyválíme i druhou placku. Opatrně ji položíme na vzniklou jablečnou směs a okraje spojíme. Okraje můžeme k sobě stlačit vidličkou, tím se nám vytvoří ozdobný okraj.
Před pečením horní těsto propícháme na několika místech vidličkou, aby nám koláč nepopraskal.
Pečeme asi 40 minut na 180 stupňů.
Hotový linecký koláč s jablky můžeme po vychladnutí lehce posypat cukrem.
Pokud jste fanouškem sladkých dobrot, zde najdete recepty na další výborné dezerty. Jablečný koláč je velmi oblíbenou pochoutkou především na podzim, zde najdete naše další recepty na něj.