Žemlovka s jablky je tradiční český pokrm. Sladká pochoutka z bílého pečiva a jablek, kterou zvládne i začátečník. V následujícím video receptu najdete postup, jak ji připravit.
Žemlovka nebo-li zemlbába
Žemlovka, někdy také nazývaná zemlbába nebo semlbába, je jedním z tradičních pokrmů české kuchyně. Recept na toto výborné sladké jídlo se hodí, pokud nám doma přebývá několik žemlí nebo rohlíků. Je to skvělý způsob, jak využít starší pečivo. V české kuchyni se žemlovka stala neodmyslitelnou součástí rodinných receptů. Každá rodina má ten svůj zaručeně nejlepší recept, na který nedá dopustit.
Proč je žemlovka oblíbená?
Žemlovka je velmi jednoduchá na přípravu. Zvládne ji připravit opravdu každý. Využívá obyčejné suroviny, jako jsou starší rohlíky nebo housky, mléko, vejce, cukr a jablka. Právě zajímavá kombinace pečiva a jablek činí tento pokrm originálním a lahodným.
Recept
Jednoduchý recept, jak si připravit domácí žemlovku.
Suroviny
- 6 rohlíků
- 1 kg jablek
- 600 ml mléka
- 100 g másla
- 3 vejce
- lžička skořice
- 100 g cukru
- lžíce rozinek
- citronová šťáva
- máslo na vymazání pekáče
Příprava
Jablka důkladně omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na plátky. Na plátky nakrájíme také pečivo housky nebo rohlíky. Rozinky spaříme a namočíme do rumu (nejlépe připravit den předem). Nastrouhaná jablka promícháme s cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Mléko nalijeme do misky, klepneme do něj vajíčka a vyšleháme. Rozpustíme máslo.
Vrstvení
Pekáč vymažeme máslem. Na dno pokládáme nakrájené a namočené rohlíky. Pokryjeme je vrstvou jablek a posypeme rozinkami. Poslední vrstva je vždy z namočených rohlíků. Vše zalijeme zbytkem mléka s rozšlehanými vajíčky. Na závěr pokapeme rozpuštěným máslem. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 175 °C cca 35 – 40 min.
Jak žemlovku servírovat?
Žemlovka je univerzální pokrm, který můžeme podávat teplý i studený, což z ní dělá skvělou volbu pro různé příležitosti. Podáváme ji jako bezmasý oběd, sladkou tečku po obědě, ale skvěle se hodí i jako vydatná snídaně či odpolední svačina. Záleží na chuti každého strávníka. Po upečení ji necháme chvíli vychladnout, aby se chutě lépe propojily, ale stále si zachovala příjemné teplo. Žemlovku klasicky nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem. Pokud ji servírujeme jako dezert, můžeme ji ozdobit šlehačkou či kopečkem vanilkové zmrzliny.
Prohlédněte si všechny naše video návody a video recepty na jednom místě
Chutnala vám žemlovka s jablky? Můžete se inspirovat i dalšími našimi domácími recepty. Najdete zde také zajímavé inspirace na a návody na tvoření. Nechte se inspirovat a vyrobte si vlastní netradiční dekorace podle našich návodů a nápadů. Naleznete zde také DIY návody, nápady na bytové a zahradní dekorace i inspirace na věnce k různým příležitostem po celý rok. Návody, jak vyrobit korpus z proutí, trávy a dalších materiálů. Můžete se inspirovat našimi originálními návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti od jara do zimy. Prohlédnout si vzory a návody na pletení a háčkování nebo vyzkoušet a ochutnat naše oblíbené domácí recepty.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky