Cuketová buchta je skvělý nadýchaný a vláčný moučník. Přemýšlíte, jak využít přebytečné cukety? Vyzkoušejte tento fantastický recept. V následujícím video receptu najdete postup, jak ji připravit.
Cukety
Cuketa je jednoletá zelenina, kterou snadno vypěstujeme na své zahradě. Cukety řadíme mezi tykve. Mají podlouhlé nebo kulaté plody v různých barvách od žluté po tmavě zelenou. Kdo cukety pěstuje, tak jistě potvrdí, že je v sezóně často ani nestíhá zpracovat. Plody je třeba hlídat, aby nepřerostly. Cukety sklízíme včas dokud jsou křehké, jemné a šťavnaté. Přerostlé plody s tvrdou kůrou a semeny již nejsou na vaření vhodné.
Recepty z cukety
Cukety mají v kuchyni mnohostranné využití, můžeme je zužitkovat na slané i sladké recepty. Dají se zapékat, smažit i dusit nebo z nich připravit chutné polévky. Cuketu můžeme zpracovat také do pesta, čalamády nebo ji zavařit jako okurky. Díky její neutrální chuti můžeme cuketu použít k přípravě různých sladkých moučníků.
Cuketová buchta
Objevte kouzlo cuketové buchty. Překvapí vás svou vláčností a chutí. Tento jednoduchý recept je ideální pro využití čerstvých cuket z vaší zahrádky či místního trhu. Tato buchta je skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku nenápadně zařadit více zeleniny, aniž by to bylo na úkor sladkého potěšení. Jednoduchý moučník na přípravu, ideální k odpolední kávě či čaji. Vyzkoušet můžete také výbornou cuketovou buchtu s polevou a ořechy, stejně jako další skvělé sladké i slané recepty z cukety
Suroviny
- 300 g nastrouhané cukety
- 350 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 15 lžic oleje
- 250 ml mléka
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce rumu
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanil cukr
Příprava
Nejprve nahrubo nastrouháme cuketu. Nadbytečnou tekutinu vymačkáme.
Forma
Připravíme formu na pečení. Vymažeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Forma je plechová o velikosti 23 x 23 cm.
Těsto
Vyšleháme vejce a cukr, Postupně přidáváme olej, mléko a rum. Prosejeme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a vše promícháme. Nakonec po částech vmícháme nahrubo nastrouhanou cuketu. Hotové těsto nalijeme do připravené formy.
Pečení
Buchtu pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30 min. Když se nám na povrchu vytvoří drobné prasklinky, je cuketová buchta hotová. Ještě pro jistotu zkontrolujeme uprostřed špejlí, zda je úplně dopečená. Necháme zchladnout a můžeme podávat.
Servírování
Hotová cuketová buchta je výborná jen lehce pocukrovaná. Dle chuti můžeme přidat polevu nebo podávat s porcí šlehačky. Ať už ji podáváte jako dezert ke kávě či čaji, nebo sladkou tečku po obědě či večeři, vláčná cuketová buchta se rychle stane vaším oblíbeným dezertem.
Prohlédněte si všechny naše video návody a video recepty na jednom místě
Milujete sladké a necháte se rádi inspirovat novými recepty? Chutnala vám cuketová buchta a zajímají vás další domácí recepty či návody na tvoření? Nechte se inspirovat a vyrobte si vlastní netradiční dekorace podle našich návodů a nápadů. Naleznete zde také DIY návody, nápady na bytové a zahradní dekorace i inspirace na věnce k různým příležitostem po celý rok. Návody, jak vyrobit korpus z proutí, trávy a dalších materiálů. Můžete se inspirovat našimi originálními návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti od jara do zimy. Prohlédnout si vzory a návody na pletení a háčkování nebo vyzkoušet a ochutnat naše oblíbené domácí recepty.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky