Podzimní koláč s netradiční „drobenkou“ je rychlý a velmi chutný. Příprava těsta vám zabere jen pár minut a upečený jej budete mít za půl hodiny. V následujícím video receptu najdete postup, jak si jej připravit.
Podzimní ořechový koláč
Tento recept na skvělý podzimní koláč s netradiční drobenkou je dokonalou kombinací jemného těsta a vlašských ořechů. Ty dodají tomuto koláči skvělou nezaměnitelnou chuť. Je to výborný a velmi jednoduchý recept, který snadno zvládne i začátečník. Tento ořechový koláč je ideální pro všechny, kdo milují sladké dobroty, ale nemají čas na složité recepty a dlouhé pečení. Zvládnete jej připravit během chvilky.
Ořechy
Vlašské ořechy jsou plody ořešáku, které dozrávají na podzim. Sklízíme je podle odrůdy a místa pěstování od srpna do září. Vlašské ořechy jsou chutné a velmi zdravé. Obsahují řadu vitamínů, minerálů a vlákniny. Můžeme je využít do těsta, náplní, krémů i na ozdobu. Tyto ořechy mají krásný a velmi dekorativní tvar, který můžeme využít na zdobení dezertů a cukroví. Skvělé jsou například vlašské ořechy naložené v medu.
Recept
Velmi jednoduchý a rychlý recept na výborný koláč s netradiční drobenkou.
Suroviny
Těsto
- 100 g másla
- 120 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- 250 g hladké mouky
- prášek do pečiva
Drobenka
- 50 g cukru krupice
- 50 g másla
- 200 g nasekaných vlašských ořechů
Příprava
Připravíme si vlašské ořechy. Vyloupeme je a nahrubo nasekáme.
Drobenka
Nejedná se zde o klasickou drobenku, jak ji známe. Místo mouky použijeme právě nasekané vlašské ořechy. Promícháme změklé máslo s cukrem a přidáme nasekané ořechy. Vše důkladně promícháme a máme hotovo.
Forma
Formu vyložíme pečícím papírem nebo klasicky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Tento recept je na formu 20 x 30 cm.
Těsto
Vypracujeme těsto. Promícháme změklé máslo s cukrem, přidáme vajíčka a zakysanou smetanu. Vše promícháme a nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Zhruba dvě třetiny těsta nalijeme do formy a posypeme jej polovinou ořechů. Přidáme zbytek těsta, lehce jej rozetřeme a posypeme druhou polovinou ořechové drobenky.
Pečení
Podzimní koláč s ořechy pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 170 °C cca 30 minut (vyzkoušíme špejlí).
Servírování
Koláč necháme zchladnout, lehce jej pocukrujeme a můžeme podávat. Ořechový koláč je výborný ke kávě i čaji nebo jen tak pro chuť. Ať už jste zkušený pekař nebo začátečník, tento jednoduchý recept vám jej umožní připravit během chvilky. Stačí jen trochu času, pár surovin a chutný dezert je na světě!
Prohlédněte si všechny naše video návody a video recepty na jednom místě
Zaujal vás tento recept na rychlý podzimní koláč s ořechy? Můžete se inspirovat i dalšími našimi domácími recepty. Najdete zde také zajímavé inspirace na a návody na tvoření. Nechte se inspirovat a vyrobte si vlastní netradiční dekorace podle našich návodů a nápadů. Naleznete zde také DIY návody, nápady na bytové a zahradní dekorace i inspirace na věnce k různým příležitostem po celý rok. Můžete se inspirovat našimi originálními návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti od jara do zimy nebo si prohlédnout zajímavé vzory a návody na pletení a háčkování.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky