Domácí sekaná s cuketou a bylinkami, jednoduchá, zdravější a neuvěřitelně chutná. V následujícím video receptu najdete postup, jak ji připravit.
Cukety
Pěstujete cukety a hledáte tipy a recepty jak je využít? U nás na webu najdete nejlepší recepty z cukety na slané i sladké pokrmy. Cuketa je levná, dostupná a mimořádně univerzální. Má nízký obsah kalorií, obsahuje vlákninu a vitamíny. Snadno si ji můžeme sami vypěstovat. Je to jednoletá rostlina s plody podobnými okurce. Každá odrůda má jinou barvu od žluté po tmavě zelenou. Cukety mají podlouhlé nebo kulaté plody. Kdo cukety pěstuje, tak jistě potvrdí, že je v sezóně často ani nestíhá všechny zpracovat. Plody je třeba hlídat, aby nepřerostly. Sklízíme je včas dokud jsou křehké, jemné a šťavnaté. Přerostlé plody s tvrdou kůrou a semeny již nejsou na vaření vhodné. Cukety mají v kuchyni mnohostranné využití, můžeme je zužitkovat na slané i sladké recepty.
Mleté maso
Dobrá domácí sekaná je nejen o zpracování, ale také o výběru kvalitních surovin. Maso na sekanou si necháme semlít u řezníka nebo si jej nameleme sami doma. Pokud si maso meleme sami, nameleme jej společně s rohlíky, pokrájenými na plátky a zvlhčenými šťávou vytlačenou z cukety. V případě, kdy si maso koupíme semleté, musíme rohlíky pokrájet na plátky, zvlhčit šťávou z cukety a rozmačkat vidličkou. Z rohlíků odkrojíme tvrdé špičky, špatně by se nám rozmačkávaly.
Bylinky
Tymián, oregano a majoránka jsou aromatické bylinky, které se chuťově výborně hodí k mletému masu. Používáme je čerstvé, nasekané najemno.
Recept
Odlehčená letní sekaná s cuketou a bylinkami.
Suroviny
- 800 g mletého masa (mix)
- 400 g cukety
- 2 – 3 žemle
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce strouhanky
- 1 – 2 lžíce čerstvých bylinek (majoránka, dobromysl, tymián)
- cca 2 lžičky soli
- pepř
- olej na vymazání formy
Směs
Nahrubo nastrouháme cuketu, necháme ji stranou a zatím připravíme další suroviny. Do velké mísy postupně vkládáme jednotlivé suroviny. Protlačený česnek, najemno pokrájenou cibuli, bylinky a sůl. Vše rozmačkáme vidličkou, aby se propojily chutě. Přidáme důkladně vymačkanou cuketu. Vymačkáme z ní šťávu a použijeme ji na zvlhčení nakrájených rohlíků. Rozmačkáme je vidličkou a přidáme do mísy spolu s vejcem, moukou a strouhankou. Opepříme, přidáme mleté maso a vše důkladně a co nejrychleji promícháme.
Pečení
Z důkladně promíchané směsi vytvarujeme šišku a vložíme ji na vymazaný pekáček. Zapečeme v troubě vyhřáté na 200 °C. Poté zmírníme příkon tepla, sekanou podlijeme trochou vody a dál pečeme na 160 °C. V průběhu pečení sekanou přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby mírně podléváme vodou. Pečeme zhruba hodinu. Jakmile se na povrchu vytvoří křupavá zlatavá kůrka, máme hotovo.
Servírování
Domácí sekaná s cuketou je výborná se šťouchanými brambory, bramborovou kaší či lehkým letním bramborovým salátem. Pokud vám kousek sekané zbyde, je skvělá také studená. Můžeme si jí dát třeba do burgeru, sendviče nebo nakyselo s octem, nadrobno nakrájenou cibulkou a čerstvým chlebem.

Prohlédněte si všechny naše a video recepty a video návody na jednom místě
Chutnala vám domácí sekaná s cuketou a bylinkami a zajímají vás další recepty a návody na tvoření? Nechte se inspirovat. Vyzkoušejte a ochutnejte naše oblíbené domácí recepty Vyrobte si vlastní netradiční dekorace podle našich návodů a nápadů. Naleznete zde DIY návody, nápady na bytové a zahradní dekorace i inspirace na věnce k různým příležitostem po celý rok. Návody, jak vyrobit korpus z proutí, trávy a dalších materiálů. Můžete se inspirovat našimi originálními návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti od jara do zimy. Prohlédnout si můžete i vzory a návody na pletení a háčkování.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky