Podzimní pomazánka, která je zdravá a příjemně ochucená. Výborná snídaně, svačina či večeře. V následujícím video receptu najdete postup, jak ji připravit.
Dýně
Dýně spojovány hlavně s podzimem, kdy je sklízíme, ale můžeme je zpracovávat i později. Při správném skladování nám vydrží celou zimu. Jedná se o výbornou surovinu, kterou můžeme zpracovávat v kuchyni mnoha způsoby. Dýně jsou výživné, zdravé a navíc také nízkokalorické. Jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů. Využití najdou ve slané i sladké kuchyni. Můžeme je vařit, péct, zapékat, smažit i zavařovat.
Nesmíme zapomenout na všestranné využití dýní při tvoření krásných podzimních dekorací a výzdoby na Halloween. Při vyřezávání dýní a výrobě originálních dekorací máme možnost naplno rozvinout svoji fantazii… Do kreativního tvoření se mohou zapojit děti i dospělí.
Hokaido
Dýně hokaido je velmi zdravá, nízkokalorická, obsahuje velké množství karotenu a vlákniny. Výborně se proto hodí k přípravě lehkých dietních pokrmů. Snadno ji můžeme vypěstovat i doma na zahrádce. Rostlině je třeba poskytnout kvalitní zeminu, slunečnou polohu, dostatek vláhy a prostoru. Zralé plody můžeme sklízet už koncem srpna. Dýně hokaido má sytě oranžovou slupku i celou dužinu. Celá dýně i její slupka je pevná a křehká. Na rozdíl od jiných druhů dýní s tvrdými slupkami je s ní v kuchyni mnohem méně práce. Její velkou výhodou je, že ji nemusíme loupat. Dužinu zpracováváme i se slupkou. Dýně hokaido má jemnou chuť a skvěle se hodí k přípravě výborné podzimní pomazánky i další domácí recepty.
Podzimní pomazánka z dýně
Hledáte zdravou a chuťově zajímavou pomazánku, která zpestří váš jídelníček? Vyzkoušejte tento jednoduchý podzimní recept. Základem pomazánky je dýně hokaido, kterou skvěle dochucuje česnek a rozmarýn. Dýně dodá tělu nejen beta-karoten, ale také vlákninu a další cenné živiny. Podzimní dýňová je vynikající alternativou k běžným pomazánkám. Pokud hledáte lehkou, zdravou a chutnou podzimní snídani, svačinu či večeři, je dýňová pomazánka ta pravá.
Recept
Jednoduchý recept na výbornou podzimní pomazánku, který snadno zvládne i kuchař začátečník.
Suroviny
Pečeme
- 1/2 dýně hokaido (cca 600g)
- lžíce olivového oleje
- 2 – 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C cca 30 min.
Po zchladnutí přidáme
- 60 g tučného tvarohu
- chilli dle chuti
- rozmarýn
Příprava
Začneme tím, že si pekáč vyložíme pečícím papírem. Opatrně rozřízneme dýni, odstraníme z ní semínka, nakrájíme ji na kostičky a dáme na pekáč. Přidáme 2 – 3 stroužky česneku ve slupce (kdo má rád, může dát i více) a odřízneme od nich „bubáky“. Vše osolíme, opepříme a lehce zakápneme olivovým olejem. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 200 °C cca 30 min. Necháme zchladnout. Připravíme si misku do které dáme postupně jednotlivé ingredience. Nejprve vyjmeme pečený česnek a vytlačíme jej ze slupky, přidáme dýni, nadrobno nasekaný rozmarýn, chilli (dle chuti), tvaroh a vše dohladka rozmixujeme. V případě potřeby dochutíme a máme hotovo.
Servírování
Pokud hledáte lehkou, zdravou a chutnou snídani, svačinu či večeři, je podzimní dýňová pomazánka ta pravá. Je výborná na topinky, tousty, s čerstvým pečivem i chlebem. Skvělá je také jako základ do různých obložených sendvičů. Můžeme ji doplnit čerstvě praženými dýňovými semínky. Na našem webu najdete i další recepty na výborné domácí pomazánky.

Prohlédněte si všechny naše video návody a video recepty na jednom místě
Chutnala vám podzimní pomazánka z dýně a zajímají vás další domácí recepty? Najdete zde jednoduché a rychlé recepty na domácí pomazánky, saláty, výborné koláče, dezerty a další dobroty. Baví vás kreativní tvoření? Nechte se inspirovat! Vyrobte si vlastní netradiční dekorace podle našich návodů a nápadů. Naleznete zde tipy na bytové a zahradní dekorace pro všechna roční období. Inspirujte se našimi originálními návody a nápady na dekorace a doplňky pro různé příležitosti od jara do zimy. Prohlédnout si můžete i vzory a návody na pletení a háčkování.
Veškeré fotografie ve článku: autor Andrea Kočová / Kreativní Techniky