Krtkův dort patří již mnoho let mezi nejoblíbenější dezerty. Je lehký a velmi chutný. Zde je náš nejlepší recept na domácí krtkův dort. Příprava tohoto moučníku není nijak složitá, zvládnou jej vyrobit i začínající kuchařky.
Recept na krtkův dort
Suroviny na těsto
- 180 g polohrubé mouky
- 100 g cukr moučka
- 100 ml oleje
- 125 ml mléko
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- prášek do pečiva
- 2 lžíce holandského kakaa
- tuk na vymazání formy a mouka na vysypání
Suroviny na náplň
- 500 ml smetany ke šlehání
- 80 g hořké čokolády
- 40 g cukr moučka
- 1 balíček ztužovače šlehačky
- 3 banány
Začneme tím, že si připravíme formu. Vymažeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou.
Dáme si předehřát troubu a začneme s přípravou těsta.
Rozklepneme si vajíčka, oddělíme žloutky od bílků.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Ušleháme cukr, žloutky a olej. Přidáme polohrubou mouku, kterou předem smícháme s kakaem a práškem do pečiva. Přilijeme mléko promícháme a lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Na závěr přilijeme rum, ještě jednou lehce promícháme a máme těsto hotové.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy.
Pečeme 30 minut na 180 °C.
Upečený korpus necháme zchladnout.
Vychlazený korpus vydlabeme.
Nejprve si v korpusu vyřízneme kruh. Po obvodu necháme okraj cca 1 – 2 cm. Řežeme opatrně, abychom korpus neprořízli skrz. Musíme si ponechat dno dortu, abychom jej mohli později naplnit.
Při dlabání dáváme opět pozor na dno dortu. Pokud by se nám podařilo protrhnout, vrátíme na místo část drti a dírku tak zacelíme.
Na dlabání korpusu se nám osvědčila ostrá vidlička. Korpus se při dlabání vidličkou rovnou rozdrobí, pak už jej jen lžící vyndáme do misky a máme posyp na dort připraven.
Zatím co chladne korpus je čas přípravu náplně.
Nejprve si najemno nastrouháme čokoládu.
Potom smícháme v jedné misce sypké suroviny – nastrouhanou čokoládu, moučkový cukr a ztužovač. V druhé misce lehce vyšleháme šlehačku (ne úplně do tuha). Připravený mix nasypeme do skoro ušlehané šlehačky a došleháme.
Banány podélně rozkrojíme a naskládáme do vydlabaného korpusu (dle chuti můžeme pokapat javorovým sirupem).
Na banány navrstvíme šlehačku a vytvoříme menší kopeček.
Šlehačku zasypeme vydlabaným a rozdrobeným korpusem. Jemně jej přitlačíme, aby dort hezky držel.
Hotový krtkův dort necháme vychladit několik hodin v lednici, nejlépe přes noc.
Zbyla vám šlehačka a rozdrobený korpus?
Vyrobíme si jako bonus několik chutných dezertů do skleničky.
Pokaždé, když pečeme krtkův dort, zbude nám trochu náplně i rozdrobeného korpusu. Z těchto „zbytků“ si jednoduše vytvoříme do malých skleniček několik pohárů. Dáme je zchladnout a nedočkavci si je mohou dát ještě ten den.
Příprava je velmi jednoduchá. Najdeme si malé skleničky a můžeme začít vrstvit.
Na dno nasypeme nadrobený korpus, můžeme jej jemně zakápnout rumem či vaječným likérem. Další vrstvu budou tvořit nakrájené banány. Zakryjeme je připravenou šlehačkou a dezert dokončíme opět rozdrobeným korpusem.
Vyrobíme tolik dezertů, na kolik nám zbyly suroviny.
Krtkův dort ve skleničce je rychlý a originální dezert.
Chutnal vám krtkův dort? Vyzkoušejte i další výborné recepty na domácí moučníky.